Infiintarea unei Facultati de Medicina si Farmacie cu predare in limba maghiara, in cadrul UMF Targu Mures, este necesara pentru a oferi o perspectiva studentilor de peste 8-9 ani, a declarat marti la TVR Info, deputatul UDMR Attila Korodi.

Attila KorodiFoto: Rompres

"Nu vorbim de studentul de astazi care are acces la educatie in limba maghiara, dar studentul de peste 8-9 ani de zile nu va mai avea aceasta posibilitate, pentru ca din structura organizatorica a acestei universitati va disparea, din punctul de vedere al corpului profesoral, si ultima capacitate de a preda, de a reda cunostinte unui student, care vrea sa se specializeze in medicina... aceasta tendinta este problema".

"Exista universitati de medicina in Timisoara, in Iasi, Cluj, Bucuresti si fiecare centru deserveste, in principiu, o zona careia i se adreseaza; cand a fost stabilita aceasta universitate de medicina (UMF Targu Mures, n.r. ) de catre Regele Mihai, scopul a fost de a oferi acestei regiuni specialisti in medicina", a continuat Korodi.

Ministerul Educatiei a publicat marti un proiect de Hotarare de Guvern care prevede infiintarea unei Facultati de Medicina si Farmacie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, cu predare in limba maghiara si in limba engleza. Proiectul modifica astfel Hotararea de Guvern de anul trecut care aproba Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare - care prevedea ca UMF Targu Mures este formata din Facultatea de Medicina, Facultatea de Medicina Dentara si Facultatea de Farmacie.

Prin proiectul de Hotarare de Guvern (HG) publicat astazi de MECTS, in plus pe langa cele trei facultati de mai sus, apare in structura UMF Targu Mures Facultatea de Medicina si Farmacie cu urmatoarele specializari: Asistenta medicala generala (in limba maghiara), Medicina (in limba maghiara), Medicina (in limba engleza), Farmacie (in limba maghiara) si Moase (50% limba romana, 50% limba maghiara capacitate de scolarizare).