Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a declarat duminica, invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de PRO TV, ca pentru Romania este de preferat ca alegerile din Franta ar fi castigate de un candidat care respecta valorile europene, incepand de la pactul de stabilitate si pana la problema discriminarii. Ministrul a precizat insa ca nu poate sa exprime o preferinta.

Intrebat cine este mai bine, din perspectiva Romaniei, sa castige alegerile prezidentiale in Franta, Cristian Diaconescu a declarat: "din punctul nostru de vedere, evident, atata vreme cat politica externa, conform constitutiei franceze, este gestionata, in mare masura, la nivelul seful statului, urmarim cu foarte mare atentia declaratiile si asumarile de raspundere in fata electoratului pe care le fac candidatii. Fara a omite faptul ca ne aflam intr-o campanie electorale, cei care respecta proiectul european, cei pentru care idealul european si toata argumentele, incepand de la pactul de stabilitate pana la deciziile parlamentului european in ceea ce priveste evitarea discriminarii, sunt importante, reprezinta si pentru noi un argument incurajator. Evident nu pot eu sa exprim o preferinta. Ceea ce vreau sa spun este ca in valorile europene credem cu totii si, din acest punct de vedere, stimularea acestor valori reprezinta un deziderat pe care il asteptam, mai ales de la un membru fondator atat de important ca Franta, sa fie continuat."

Amintim ca, in plina campanie electorala, presedintele francez Nicolas Sarkozy a facut mai multe declaratii ingrijoratoare in ultimele saptamani amenintand cu suspendarea participarii Frantei la spatiul Schengen si cu politici protectioniste. Presedintele francez a promis, de asemenea, sa reduca la jumatate numarul imigrantilor primiti in fiecare an daca va fi reales.