Discutand despre relatiile Romaniei cu Rusia, dupa numirea recenta a lui Vladimir Putin intr-un nou mandat de presedinte, ministrul Afacerilor Externe a declarat la Digi 24 ca are incredere ca presedintele Putin, "atunci cand a afirmat faptul ca se va concentra pe o politica externa ceva mai activa, poate avea in vedere si raporturi cat se poate de concrete". Intrebat daca aceste raporturi ar implica si o intalnire intre sefii de stat, ministrul a declarat ca si-ar dori ca acest lucru sa se intample si ca se lucreaza din acest punct de vedere.

"Mi-as dori ca acest lucru sa se intample, da! Si intre premierul Medvedev – probabil Medevedev va fi premier - si domnul Razvan Ungureanu. Categoric! […] Mi-as dori ca acest lucru sa se intample in plan bilateral traditional, daca doriti, pentru ca, avand in vedere competentele constitutionale, si nu numai, sefii de stat pot stabili o agenda, cum va spuneam, de substanta, de perspectiva, care dupa aceea, pe domenii, poate fi implementata de institutiile de linie. Deci, din acest punct de vedere, cum si o intalnire cu seful statului american are o reverberatie pe domeniile de securitate si de politica externa majore, si un astfel de contact, la cel mai inalt nivel, in plan bilateral, poate genera semnificatia de substanta de care va spuneam, a declarat ministrul Diaconescula emisiunea "24 intr-o ora".

Intrebat daca aceasta intalnire ar putea sa se intample in 2012, Diaconescu si-a manifestat increderea ca acest lucru este posibil si a precizat ca "lucram din acest punct de vedere". Ministrul a adaugat ca este totusi dificil fa faca pronosticuri la acest nivel