Adrian Nastase invitat la Realitatea Tv in cadrul emisiunii "Romania Politica" a discutat despre situatia sa privind dosarele in care a fost cercetat: "Hartuirea mea juridica din ultimii sapte ani pune sub semnul intrebarii corectitudinea justitiei in Romania". Acesta a mai discutat si despre afacerea Chevron-Cupru Min.

Adrian NastaseFoto: Captura Realitatea TV

Intrebat despre diferenta dintre privatizarea Petrom si privatizarea Cupru Min, Adrian Nastase a raspuns sutinand ca "privatizarea Petrom a fost un lucru bun pentru Romania" dar ca proasta gestionare de dupa privatizare a dus la pierderea actiunilor romanesti, de la 49 % in 2004 s-a ajuns la aproximativ 19 % in 2012. Acesta a continuat mentionand ca : "Eu contest atat instrainarea resurselor minerale cat si privatizarea companiei de stat Cupru Min". Adrian Nastase a incheiat discutia privind privatizarea Cupru Min anuntand ca in zilele viitoare va pune pe blogul personal informatii privind privatizarile paguboase din timpul guvernarii presedintelui Traian Basescu.

Guvernul PSD, condus de Adrian Nastase, a privatizat Petrom in iulie 2004. Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat, la Palatul Victoria, de seful Oficiului Participantiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Constantin Nedelcu, presedintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer, si vicepresedintele grupului austriac, Gerhard Rois. Privatizarea Petrom a fost apreciata de catre presa ca cel mai mare "tun" din istoria tranzitiei post decembriste. Odata cu preluarea imensului patrimoniu apartinand Petrom-ului, austriecii de la OMV au primit de la Guvernul Nastase o parte insemnata din rezervele nationale de hidrocarburi, in randul carora se numara si cele aflate pe platoul continental al Marii Negre.

O alta problema atinsa in timpul discutiilor a fost legata de dosarele in care Adrian Nastase a fost anchetat in ultimii sapte ani: "Hartuirea mea juridica din ultimii sapte ani pune sub semnul intrebarii corectitudinea justitiei in Romania". A continuat afirmand ca : "Nu meritam monitorizarea pe Justitie , ne meritam soarta ca popor".

Adrian Nastase a mai mentionat in cadrul emisiunii ca USL o sa depuna doua motiuni de cenzura, una privind legea educatiei si ce se intampla la UMF Targu Mures si o a doua privind "asa zisele privatizari ale actualei guvernari".

Alte declaratii:

  • "Eu nu cunosc justitia, care este prenumele justitiei, justitia si mai cum"
  • "Eu imi reprosez faptul ca nu am schimbat destinul Romaniei in 2004 cand puteam sa cer renumararea voturilor dar nu am dorit lucrul acesta"
  • "Am propus ca sala de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acolo unde am fost de 193 de ori in calitate de inculpat, sa se numeasca sala Adrian Nastase"
  • "Perioada de patru ani cat am fost prim-ministru este dusa in derizoriu, murdarita si cineva trebuie sa raspunda pentru asta"