Sorin Blejnar a declarat la B1 Tv ca institutia pe care o conduce a fost mai eficienta in primul trimestru din 2012 reusind sa recupereze si sa aduca la Bugetul de stat 13,8 miliarde euro incasate in primele 3 luni ale anului, cu circa 850 de milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Sorin BlejnarFoto: captura B1 TV

"Avem o crestere de 0,6% ceea ce inseamna un 0,8% din PIB bani recuperati din TVA, masuri asiguratorii etc. Am rambursat si 150 de milioane euro din TVA. Daca adaugam si acesti bani la cei de mai sus inseamna ca am adus circa 1 miliard de dolari in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat seful ANAF.

Acesta sustine ca a preluat ANAF-ul cand colecta doar 30% din PIB si l-a adus la 33%.

Despre "facturile false din Europa"

Blejnar a vorbit si despre faptul ca foarte multe firme au introdus facturi fiscale fictive "cumparate de la marginea drumului din Piata Europa", dar ii avertizeaza pe patroni ca aceste practici sunt cunoscute si atent monitorizate prin imbunatatirea declaratiei 394 care prevede obligativitatea declararii tuturor cumpararilor si vanzarilor.

"In ziua de azi, cand totul e electronic, vedem iemdiat daca s-au facut operatiuni cu o firma fantoma si suntem anuntati imediat. Nu-i inteleg pe romani de ce apeleaza la aceste metode, dar noi suntem obisnuiti cu mica ciupeala. Decat sa iei astfel de facturi false mai bine iti printezi una la calculator, dar tot vom afla", a explicat Blejnar.

Despre Insolventa

Seful ANAF apreciaza ca insolventa este o institutie utila si necesara dar crede ca multe firme o folosesc "ca sa tepuiasca statul" ceea ce inseamna ca legislatia trebuie imbunatatita.