Premierul Mihai Razvan Ungureanu a fost invitatul lui Emil Hurezeanu, marti seara la Realitatea TV.

Mihai Razvan UngureanuFoto: Captura Realitatea TV

Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a raspuns dur lui Victor Ponta, marti seara, la Realitatea TV, pentru acuzatiile ca ar fi tributar unor interese economice straine recomandandu-i acestuia "sa mai citeasca ceva" inainte de a face astfel de afirmatii si l-a trimis "inapoi la scoala ca sa nu mai facem greseli", cu referire directa la declaratiile sale dar si ale lui Dan Sova privitoare la Holocaust.

'Domnul presedinte Ponta are norocul de a avea in preajma domniei sale, ma rog, la distante mai mici sau mai mari, doi fosti prim-ministri - Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Nu costa nimic sa iei un sfat bun dintr-o parte si dintr-alta, daca tot ne pregatim undeva in viitor sa administram niste probleme, macar sa citim un pic', a declarat premierul.

Intrebat de Emil Hurezeanu despre aluziile lui Ponta ca ar fi evreu si supus intereselor economice straine, dar si despre recentele declaratii ale purtatorului de cuvant al PSD in privinta Holocaustului, Ungureanu a raspuns transant: "Inapoi la scoala, ca sa nu mai facem greseli. Nu este bine ca oameni tineri care au constiinta sa nu amestece Holocaustul cu nu ne vindem tara".

Seful guvernului si-a continuat tirul atacurilor asupra liderului PSD acuzandu-l ca nu are proprietatea termenilor folosind un limbaj inadecvat pentru un tanar politician din aceeasi generatie cu el:

"In general nu admit din partea nimanui o exprimare de acest gen. Premierul Ungureanu apara in primul rand interesele nationale si doar nationale. A arunca cineva un dubiu ca dl. presedinte Ponta, de a carui generatie sunt fizic si emotional apropiat, dovedeste o lipsa de responsabilitate a propriilor cuvinte, iar pentru un politician in formare - pentru ca ii doresc domnului Ponta sa urce in toate demnitatile publice- e vorba si de ipocrizie... Eu sper ca toti cei care il sfatuiesc, dl. Teodorescu spre exemplu, in inteligenta caruia am incredere, sper ca va reusi sa se apropie la timp de domnul Ponta, inainte ca acesta sa spuna astfel de lucruri", a declarat acesta.

Despre privatizarea CupruMin

"Concentratia de cupru (n.r. din halda ramasa acolo - steril amestecat cu minereu de cupru- rezultata in urma exploatarii minereului de cupru) e foarte mica, 0,3%, ceea ce face ca pentru zacamantul exploatat la suprafata sa fie nevoie de o tehnologie foarte buna pentru a putea obtine profit. In comunism era o limita foarte mare de exploatatie, dar se atingea putin, iar tehnologia sovietica de atunci o avem si azi. Minereul de acolo a fost trimis la combinatul de la Zlatna care intre timp a fost vandut la fier vechi. Ploile au scos la suprafata cuprul si Arieselul a fost poluat serios. Aveam nevoie de o tehnica noua care poate sa scoata acele 0,3% procente de cupru si sa asigure normele de mediu. A incercat acest lucru in 2008 un liberal ca si mine, domnul Vosganian. Numai ca el a scos atunci la vanzare cuprul cu 18 milioane. Doua oferte au picat fiindca existau niste conditii pe care nimeni nu le-a acceptat. Acum am scos-o la vanzare cu 57 de milioane si se cumpara brusc cu peste 200 de milioane plus alte milioane care vor intra in obligatiile de mediu. In momentul in care s-a castigat aceasta licitatie am stiut ca reprezinta primul succes economic al acestor ani de aparent autism economic. E si meritul tehnicilor de privatizare promovate de guvernul Boc", a explicat Ungureanu.

Acesta a mai tinut sa spuna ca exploatarea va intinsa pe zeci de ani, iar resursele de cupru vor fi folosite preponderent in industria nationala.

Privatizarea CupruMin a fost un semnal extraordinar catre piata la capital si imediat a venit la Bursa oportunitatea listarii a 15% din actiunile Transelectrica care a depasit cele mai optimiste asteptari ale noastre, spune seful guvernului.

Ce urmeaza pe Bursa? Romgaz si Transgaz cu 15% si Nuclear Electrica si Hidroelectrica cu 10%.

Un Fond de salvare nationala

Ungureanu spune ca vrea sa realizeze un fond de salvare nationala care sa nu fie la dispozitia guvernului si care sa nu poata fi utilizat decat pentru dezvoltarea tarii. Fondul sa fie pus sub conducerea unui Consiliu alcatuit din guvernanti si oameni de afaceri pe modelul norvegian unde sa vina bani din redevente, privatizari etc. Banii vor fi din avutia nationala, vor fi folositi doar pentru investitii ca sa aduca alti bani si sa nu poata fi folositi arbitrar de politicieni in camapanie electorala, a explicat acesta.

Despre Rosia Montana: Daca exista avize negative renuntam la proiect, a declarat premierul

"Am o atitudine neutra dar interesata economic. Vreau sa stiu daca exista avize pozitive sau avize negative. Daca exista avize negative, nu il facem", a declarat premierul.

'Am stat de vorba si cu ministrul Economiei si cu ministrul Culturii si cu ministrul Mediului si i-am rugat sa-mi ofere intr-un interval de timp convenabil pentru ei, din punct de vedere birocratic, o fotografie exacta a felului in care trece proiectul Rosia Montana prin diferitele instante de avizare, pe verticala, ale fiecarui minister. Ca sa-mi dau si eu seama de fapt de ce exista aceasta intarziere enorma, din 1997 pana acum', a afirmat Ungureanu.

Acesta sustine insa ca au existat foarte multe proiecte care "au fost omorate" pentru ca nu au putut fi luate decizii la momentul potrivit. "A intarzia decizia face rau si tarii, face rau si celui care vrea sa faca afaceri", a continuat acesta care sustine ca nu se poate pronunta in numele Chevron.

Despre scandalul de la UMF Targu-Mures: "Vreau ca domnul Ponta sa ma tina bine minte in aceasta seara"

Premierul sustine ca nu s-a facut altceva decat sa se respecte legea si ca nu vede o problema de "cedare" din moment ce avem licee in limba maghiara, engleza sau germana chiar in Capitala, dar si in alte orase.

Vorbind despre Motiunea de cenzura pe "cazul UMF" anuntata de USL, premierul a preferat discursul diplomatic sustinand ca "e o probleme intelectuala si depinde cine o pune".

"Tin sa-i spun domnului presedinte Ponta- fiindca vreau sa ma tina bine minte in aceasta seara - ca dl. Zamfir, care este un ordonator de credite la UMF, a scris ministrului Baba o scrisoare" in care invoca ca HG-ul in cauza va fi preluat si interpretat conform vointei cadrelor si studentilor de la UMF, a explicat premierul. "Deci impotriva cui depune motiune dl Ponta? Chiar si impotriva vointei celor din UMF?!", a continuat acesta.

Ungureanu: Nici eu si nici presedintele Basescu nu am promis mariri de salarii

"Mesajul cu CAS a mers mai departe si a insemnat un semnal pozitiv pentru investitori. Mesajul cu marirea salariilor a mers foarte bine catre bugetari si i-a impulsionat fiindca ei au fost cei mai loviti", a declarat premierul.

Totusi, seful Guvernului spune ca nici el si nici presedintele Basescu nu a promis o marire de salarii ci doar au spus ca acest lucru este posibil, insa avertizeaza ca "nu ne vom intinde" mai mult decat putem.

Ungureanu despre sustinerea politica: PDL este un partener foarte bun in ansamblul sau si nu am ce sa-i reprosez

"Nu numai presedintele Basescu este alaturi de mine. Partidul Democrat Liberal este un partener foarte bun in ansamblul sau si nu am ce sa-i reprosez. M-as bucura sa pot spune acelasi lucru si despre celelalte doua partide", a explicat la Realitatea TV premierul Ungureanu care este sustinerea politica de care se bucura.

"Cel putin teoretic, pentru binele teoretic colaboreaza toti, iar eu incerc sa fiu garantul acestor indatoriri cetatenesti. Se poate face buna guvernare fara comisioane si maini bagate in buzunarul investitorilor. Se poate face reformarea administratiei in mod profesionist fara partizanate", a continuat acesta.