"Cred ca este pentru a doua oara in ultimii 20 de ani in care statul sterge, intr-un fel sau altul datoria CFR. Nu va reusi nici un Guvern, daca nu schimba viziunea fata de companiile de cale ferata, sa le aduca la linia de plutire" a declarat senatorul PSD Miron Mitrea, invitat in emisiunea "24 intr-o ora" de pe Digi24. "Ce a facut Guvernul azi e normal, dar asta nu va rezolva problema atata vreme cat nu se vor apleca asupra problemei de fond", a adaugat Mitrea, fost ministru al Transporturilor in 2000-2004.

Miron Mitrea a precizat ca ar trebui pus semnul de egal intre situatia infrastructurii rutiere si a infrastructurii feroviare.

"Poti s-o suporti prin subventie - cum dam banii la drumuri, dam si la calea ferata - sau poti sa speri ca printr-o taxa de utilizare a infrastructurii vei putea acoperi costurile de intretinere. Vrei sa ai calea ferata? Scoti bani din buzunar", a afirmat senatorul PSD.

Potrivit politicianului social-democrat, "ce a facut Guvernul azi e normal, dar asta nu va rezolva problema atata vreme cat nu se vor apleca asupra problemei de fond. [¬] Nu este vorba de privatizare. Poti sa privatizezi transportul de marfa. Ori o vindeam atunci cand era sus, ori am deschis piata catre operatori privati."

Guvernul a aprobat in sedinta de marti conversia in actiuni a datoriei CFR SA catre buget in valoare de 3,99 miliarde de lei, a anuntat Dan Suciu, purtator de cuvant al Guvernului. Astfel, Guvernul va anula datoriile CFR SA prin conversia in actiuni, care vor fi preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar. Dan Suciu a precizat ca intregul proces are aprobarea Comisiei Europene.

Dan Suciu a mai spus ca procesul de conversie in actiuni a datoriei este conditionat de elaborarea unui plan de redresare financiara.

Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta.