Premierul a explicat la Realitatea TV de ce privatizarea Cupru Min era necesara si de ce reprezinta un succes. Concentratia foarte mica de cupru din steril, doar 0,3%, care nu poate fi exploatata decat cu ajutorul unei tehnologii moderne, durata mare de exploatare a sterilului precum si un pret triplu obtinut la licitatie fata de cel de pornire a transformat privatizarea Cupru Min intr-un real succes in viziunea premierului. Acesta a amintit "ca si un alt liberal ca el", Varujan Vosganian, a incercat de doua ori sa privatizeze compania pe o suma mult mai mica dar n-a reusit din cauza conditiilor impuse in contract. "Am dovedit pentru prima data ca putem privatiza si fara comision", a sintetizat seful Guvernului.

"Concentratia de cupru (n.r. din halda ramasa acolo, steril amestecat cu minereu de cupru, rezultata in urma exploatarii minereului de cupru) e foarte mica, 0,3%, ceea ce face ca pentru zacamantul exploatat la suprafata sa fie nevoie de o tehnologie foarte buna pentru a putea obtine profit. In comunism era o limita foarte mare de exploatare, dar se atingea putin, iar tehnologia sovietica de atunci o avem si azi. Minereul de acolo a fost trimis la combinatul de la Zlatna care intre timp a fost vandut la fier vechi. Ploile au scos la suprafata cuprul si Arieselul a fost poluat serios. Aveam nevoie de o tehnica noua care poate sa scoata acele 0,3% procente de cupru si sa asigure normele de mediu", a explicat prim-ministrul.

Acesta spune ca privatizarea companiei a mai fost incercata de doua ori in 2008 de Varujan Vosganian, "un liberal ca si mine", si, desi a scos atunci la vanzare cuprul cu doar 18 milioane de euro, ambele oferte au picat fiindca existau niste conditii pe care nimeni nu le-a acceptat.

"Acum am scos-o la vanzare cu 57 de milioane si se cumpara brusc cu peste 200 de milioane plus alte milioane care vor intra in obligatiile de mediu. In momentul in care s-a castigat aceasta licitatie am stiut ca reprezinta primul succes economic al acestor ani de aparent autism economic. E si meritul tehnicilor de privatizare promovate de guvernul Boc", a mai adaugat seful guvernului.

Acesta a mai tinut sa spuna ca exploatarea va fi intinsa pe zeci de ani, iar resursele de cupru vor fi folosite preponderent in industria nationala.

Ungureanu apreciaza ca privatizarea CupruMin a fost un semnal extraordinar catre piata la capital si imediat a venit la Bursa oportunitatea listarii a 15% din actiunile Transelectrica care a depasit cele mai optimiste asteptari ale noastre.

Ce urmeaza pe Bursa? Romgaz si Transgaz cu 15% si Nuclear Electrica si Hidroelectrica cu 10%.

Pe scurt

Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii. "Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper la pretul de 200,7 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,3 milioane euro", precizeaza Ministerul Economiei.

Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie.

Castigatorii licitatiei pentru Cupru Min SA au ca obiective numirea unui management de top la exploatarea miniera si isi iau angajamentul de a nu se limita la a proteja mediul, sustinand ca vor investi pentru a repara si problemele din trecut: "Nu noi am creat probleme de mediu la Rosia Poieni, dar noi le vom rezolva", a declarat Mike Curtis, reprezentant al BayFront Capital Partners (banca de investitii care este unic actionar la Roman Copper Corp., compania canadiana care a castigat licitatia pentru Cupru Min SA), pentru publicatia canadiana Financial Post. De asemenea, Roman Copper Corp. si BayFront Capital subliniaza din nou faptul ca nu au nicio legatura cu oamenii de afaceri Stephen Roman si Frank Timis. Un purtator de cuvant al companiei canadiene declarase in premiera, vineri, pentru HotNews.ro , ca Frank Timis nu are nici o implicare in Roman Copper Corp.

Despre Rosia Montana: Daca exista avize negative renuntam la proiect, a declarat premierul

"Am o atitudine neutra dar interesata economic. Vreau sa stiu daca exista avize pozitive sau avize negative. Daca exista avize negative, nu il facem" a declarat premierul.

'Am stat de vorba si cu ministrul Economiei si cu ministrul Culturii si cu ministrul Mediului si i-am rugat sa-mi ofere intr-un interval de timp convenabil pentru ei, din punct de vedere birocratic, o fotografie exacta a felului in care trece proiectul Rosia Montana prin diferitele instante de avizare, pe verticala, ale fiecarui minister. Ca sa-mi dau si eu seama de fapt de ce exista aceasta intarziere enorma, din 1997 pana acum', a afirmat Ungureanu.

Acesta sustine insa ca au existat foarte multe proiecte care "au fost omorate" pentru ca nu au putut fi luate decizii la momentul potrivit. "A intarzia decizia face rau si tarii, face rau si celui care vrea sa faca afaceri", a continuat premierul.