Avizul de mediu privind exploatarea de la Rosia Montana nu poate fi dat in acest moment, deoarece licenta de exploatarea a expirat, a declarat marti la TVR europarlamentarul PDL, Monica Macovei. "Daca vom exploata vreodata aurul de la Rosia Montana, trebuie sa o facem sigur si in folosul romanilor, pentru ca asa cum este contractul acum foarte putini bani vin la romani", a adaugat Macovei, subliniind ca exploatarea nu este sigura pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor.

"Eu imi mentin parerea ca, in ceea ce priveste Rosia Montana, exploatarea cu cianura nu este una sigura pentru mediu, inclusiv pentru sanatatea populatiei; de altfel, din punct de vedere juridic, nu se poate actiona rapid pentru ca, din cate stiu, licenta de exploatare a expirat... opinia mea de jurist este ca nici nu se poate da aviz de mediu in acest moment, trebuie refacute foarte multe acte si teste daca licenta a expirat, nu se poate vorbi de un aviz de mediu", a declarat vicepresedintele PDL.

"Sunt de acord cu indemnul "actionati!", dar nu sunt de acord cu recomandarea in ceea ce priveste exploatarea de la Rosia Montana", a mai spus Macovei, referindu-se la declaratiile presedintelui Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, la ceremonia de investire a noului ministru al Mediului, Attila Korodi, ca asteapta din partea acestuia sa "analizeze cu prioritate, din punct de vedere al mediului, cele trei investitii care se prefigureaza" si sa ia hotarari rapide in acest sens.

"Rugamintea mea e ca, din punct de vedere al mediului, sa analizati rapid, cu prioritate, cele trei investitii care se prefigureaza si daca Romania nu are nevoie de gaze de sist, sa stopam orice evolutie in relatia cu Chevron, daca Romania nu vrea sa exploateze carierele de cupru de la Rosia Poieni, s-o stopam, daca Romania nu vrea sa exploateze aurul de la Rosia Montana, sa comunicam partenerilor si sa inchidem subiectul", a declarat seful statului.