Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti seara, la Antena 3, ca decizia de a-si inainte demisia nu a avut in spate presiuni directe. Politicianul a reiterat afirmatiile facute in data de 5 aprilie, subliniind ca a fost "o demisie de onoare". Referindu-se la ancheta desfasurata de Directia Nationala Anticoruptie, Borbely a declarat ca, desi in Romania nu exista dictatura, in dosarul sau s-au facut abuzuri.

Laszlo BorbelyFoto: HotNews.ro

"Sunt in viata politica din 1990 [...] Am fost unul dintre cei mai longevivi ministri in diferite guverne", a afirmat Laszlo Borbely, invitat in emisiunea "Sinteza Zilei".

"In data de 11 iulie, s-a trezit intepestiv un jurnalist sa intrebe la DNA, oare nu ar exista un dosar Borbely pe undeva? DNA a dat un comnunicat in care a spus ca cei doi au cumparat influenta mea. DNA-ul s-a antepronuntat pentru ca, dupa reactiile aparute,in 15 iulie, a venit Daniel Morar, porcurorul sef al DNA, si a zis ca nu exista un caz Borbely. A dezmintit acest dosar. Ceea ce apare in dosar dupa 15 iulie sunt audierile a 75 de persoane, incepand cu dulgheri electricieni, designeri, proprietari de firme care au afirmat ca nu a fost nici un fel de influenta a mea asupra vreunei firme [...] Dosarul demonstreaza antepronuntare in iulie si dupa aceea o incercare de a mai aduna ce va pentru a demonstra ceva ce nu exista", a explicat fostul ministru al Mediului.

Borbely a precizat ca si-a citit dosarul de la DNA, care are circa 1800 de pagini dintre care 600-700 sunt cu interceptari ce aduna convorbirile a mai mult de 200 de persoane. "Niciuna dintre aceste interceptari nu e o proba si nu demonstreaza acesta ecuatie de trafic de influenta", a declarat politicianul UDMR.

Intrebat daca, in conditiile demisiei sale si a anchetei DNA considera ca in Romania este dictatura, Borbely a declarat: "In Romania nu exista dictatura, Slava Domnului. Ceea ce am observat citindu-mi dosarul, si ca o paranteza eu nu cred ca DNA, procuratura, DIICOT si alte institutii care au fost infiintate pentru a apara cetateanul ca ar trebui sa fie un fel de bau bau, cel putin in acest dosar dupa parerea mea s-au facut abuzuri si sper sa dovedesc acest lucru", a declarat Laszlo Borbely.

Intrebat daca au existat presiuni pentru demisia sa, fostul ministru a precizat ca "presiuni directe nu au fost, tocmai pentru ca ma cunosc."