Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi seara, la TVR 1, ca nivelul achitarilor la nivelul Ministerului Public este mai scazut decat cel din alte tari europene astfel incat achitarile mediatizate in ultima perioada nu pot fi considerate un exemplu de neperformanta.

Laura Codruta KovesiFoto: Captura TVR Info

"In ceea ce priveste achitarile, nu putem vorbi de neperformanta, dimpotriva", a declarat Laura Codruta Kovesi, raspunzand unei intrebari cu privire la solutiile date de instanta in cazurile de mare coruptie rezolvate in ultima perioada.

Procurorul general a precizat ca, "la nivelul Ministerului Public, procentajul achitarilor este de sub 2%, undeva la 1,7%", acest lucru insemnand ca din 100 de dosare trimise in judecate se dispune achitarea in 1 - 2 cazuri. Aceasta reprezinta "o medie extrem de mica, daca ne raportam la celelalte state europene unde media achitarilor este de 10%, 20% sau chiar 30%. Din acest punct de vedere, nu as putea spune ca nu sunt performante", a declarat Laura Codruta Kovesi.

Procurorul general a explicat ca, de foarte multe ori, dupa ce procurorul trimite dosarul la instanta, daca trece o perioada mare de timp, probele se dilueaza, martorii mai uita sau parasesc tara. "Singurul lucru care ne intereseaza este daca aceasta solutie de achitare poate fi imputabila procurorului", a adaugat Kovesi.

"In ceeea ce priveste sentintele cu suspendare, daca acum 4-5 ani cam in 60% din dosare se dadea inchisoare cu suspendare la fapte de coruptie, acum lucrurile s-au mai schimbat si cred ca in 8o% - 90% din cazurile de coruptie s-au dat pedepse in cuantum mult mai mare de timp si cu executare", a precizat procurorul general.

Despre solutionarea dosarului Fondului National de Investitii

Referitor la cazul Fondului National de Investitii, redeschis in vara anului 2011, procurorul general a precizat ca spera ca pana la sfarsitul mandatului ei acest dosar sa se finalizeze. "Am adunat toate dosarele care priveau Fondul National de Investitii, dupa analiza legalitatii a ceea ce s-a intamplat in aceste dosare eu am dispus am dispus acea ordonanta de infirmare in care am dispus ceea ce trebuie sa fac procurorul."

"Se lucreaza ritmic, s-au ridicat docmente, s-au audiat martori, sper ca solutia sa se dea cat de curand […] mi-as dori ca pana la sfarsirtul mandatului acest dosar sa se finalizeze" insa este important ca problele sa se administreze ritmic si sa se respecte procedurile.