Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la Radio Romania Actualitati, ca alerta de la Moscova cu privire la scutul antiracheta "pare a fi un joc propagandistic". Presedintele a fost rugat sa comenteze pe seama declaratiilor facute de secretarul Consiliului Rus de Securitate, Nicolai Patrusev, potrivit carora refuzul de a discuta conditiile in care Rusia ar putea primi garantii legale ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei intareste convingerile ca scopul real al acestuia ar putea fi altul.

"Nu as vrea sa comentez prea mult declaratiile unui oficial de la Moscova. Le-as comenta daca ar fi declaratiile sefului statului rus. [...] Din punctul de vedere al alertei de la Moscova, imi permit sa spun dat fiind nivelul de la care s-a facut declaratia, pare fi un joc propagandistic", a declarat presedintele Traian Basescu.

Presedintele a precizat ca "Romania spera ca la actualul Summit NATO (n.r. de la Chicago) capacitatile de aparare antiracheta sa fie declarate ca fiind operationale la nivel NATO, deci nu la nivelul relatiilor bilaterale Romania- SUA" adaugand ca "la nivel NATO, problemele de securitate sunt ale statelor membre NATO si nu poate nimeni sa vina sa ne spuna cum sa ne aparam".

Traian Basescu a adaugat ca este probabil ca NATO sa anunte, cu ocazia Summitului de la Chicago, trei linii de aparare:

  • capacitatile clasice - terestre, navale, aeriene;
  • ca element de descurajare, sistemele nucleare de care dispune NATO;
  • sistemele antiracheta.

Seful statului a reiterat declaratia facuta in discursul sustinut dupa intalnirea cu presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, si anume ca sistemul de aparare antiracheta nu va fi folosit niciodata impotriva Rusiei.

"Este o copilarie, este un joc propagandistic care sa justifice probabil niste investitii militare", a declarat presedintele Basescu adaugand ca nu ar fi singura tara care sa faca tipul acesta de joc.

Seful Statului Major rus, Nikolai Makarov, a declarat, joi, referindu-se la posibile atacuri preventive impotriva elementelor scutului antiracheta NATO ca "decizia privind utilizarea atacurilor preventive va fi luata in cazul unei agravari a situatiei".

"Amplasarea unor arme in sudul si nord-estul Rusiei impotriva componentelor scutului antiracheta al NATO, inclusiv plasarea sistemelor ofensive Iskander in enclava Kaliningrad reprezinta o posibila modalitate de neutralizare a scutului", a spus Makarov la o conferinta in Moscova, citat de RIA Novosti.

Pe de alta parte, tot joi, adjunctul lui Makarov, Valeri Gherasimov, a spus ca "spre deosebire de elementul din Polonia, obiectivul din Romania, dupa cum am fost informati, este destinat in principal apararii membrilor europeni ai NATO, de aceea el nu are potential antirusesc".

Citeste si: