Florin Georgescu ministrul Finantelor si vicepremierul Romaniei a fost invitat la Antena 3 si a discutat despre situatia economica a Romaniei si despre planurile Guvernului Ponta de a redresa economia: "Salariile se maresc cu 8% in luna iunie si diferenta in luna decembrie dar efectiv salariile marite vor fi incasate in luna ianurie 2013". A continuat mentionand ca: "In aceste sase luni nu se umbla la taxe si impozite".

Florin GeorgescuFoto: captura Antena 3

Despre relatia cu FMI:

"Pentru a reusi sa compensam lipsa investitilor din strainatate am fost nevoiti sa apelam la imprumuturi de la FMI". A continuat mentionand: "Scrisoarea de intentie este un termen eufemistic, scrisoarea este de fapt o cerere de imprumut adresata FMI-ului". Vicepremierul a concluzionat: "Cele cinci miliarde de euro sunt bani pusi la dispozitie de FMI sub forma de imprumut si sunt ca o masura de siguranta pentru situatia in care nu putem sa ne imprumutam avantajos de pe pietele internationale. Momentan nu apelam la acesti bani pentru ca avem cifre bune pe macroeconomie si ratigul bun de tara ne permite sa contractam imprumuturi avantajoase pentru a finanta deficitul bugetar".

Despre taxe si impozite:

"Reducerea TVA-ului la alimentele de baza este o chestiune serioasa si trebuie analizata aceasta posibilitate". A continuat: "Daca reducem TVA-ul trebuie sa marim alte taxe. Nu se va micsora nici TVA-ul, nici cota unica pana la sfarsitul anului. Dar avem oameni care lucreaza la o strategie economica".

Despre pensionari:

"Daca pensionarii nu vor primi banii inapoi in 16 transe eu imi dau demisia". Referitor la ce trebuie sa faca pensionarul roman pentru a intra in posesia banilor acesta a raspuns: "Pensionarul nu trebuie sa faca absolut nimic, asteapta acasa pensia marita".

Referitor la planul personal de redresare a economiei, ministrul Finantelor a concluzionat ca ar trebui sa se bazeze pe trei puncte: "primul priveste absortia fondurilor europene, al doilea se refera la reformarea sectorului energetic si al transporturilor si ultimul punct trebuie sa se bazeze pe stimularea investitiilor autohtone".

Alte declaratii:

  • "In sase luni de zile trebuie sa reglementam situatia oamenilor bogati care au active si nu si-au achitat datoriile. Acestia vor fi executati silit."
  • Trebuie sa facem un minister special pentru absortia fondurilor europene, nu cum sunt acum mai multe instititutii care se ocupa in esenta de acelasi lucru"
  • "Din 2013 daca bagati votul unde trebuie vor fi si mariri salariale si ale pensiilor".
  • "Cea mai mare greseala economica facuta in ultimii ani a fost cota unica,iar a doua a fost marirea TVA-ului"