Romanii vor putea sa calatoreasca in SUA fara viza, atunci cand legislatia referitoare la programul Visa Waiver va fi modificata, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, intr-un interviu la TVR Info. Ambasadorul a precizat ca Polonia va intra in programul Visa Waiver inaintea Romaniei pentru ca rata refuzurilor este mai mica in cazul Poloniei decat in cazul Romaniei, de peste 10%, spre deosebire de peste 25%, cum este in cazul tarii noastre. Gitenstein a recunoscut insa, ca odata cu apropierea alegerilor, legile sunt adoptatae mai greu in SUA.

M.G.: Cred ca acest lucru se va intampla cand vom schimba legislatia referitoare la programul Visa Waiver, ceea ce incercam acum. Presedintele SUA, Secretarul de Stat si eu sustinem o modificare propusa de Schumer, reprezentant al statului New York, care este presedintele subcomisiei competente din comisia juridica a Senatului SUA. Daca legislatia va fi adoptata, Romania va avea sanse mai mari sa intre in programul Visa Waiver, iar eu sper sa fie adoptata.

Rep: Se va intampla in acest an, anul viitor?

M.G.: Nu fac previziuni cu privire la politica romaneasca si cu atat mai putin cu privire la politica americana referitoare la data adoptarii unei anume legi. Va pot spune ca speram sa fie adoptata in curand, dar nu stiu daca asa va fi sau daca prevederile actuale vor ramane aceleasi. Sper sa fie asa, dar nu am idee daca asa va fi. E greu de spus.

Rep: Practic spuneti ca se va schimba legislatia in SUA, iar printre efectele sale...

M.G.: Da. Daca este adoptata, noua legislatie modifica pragul necesar a fi atins pentru includerea in programul Visa Waiver. Cred ca unele tari sunt mai aproape de a atinge acea limita, de exemplu Polonia, si cred ca daca legislatia va fi adoptata, Polonia va intra in programul Visa Waiver inaintea Romaniei. Dar daca este adoptata, sansele Romaniei vor creste. Va fi mai usor pentru Romania sa indeplineasca cerintele. Trebuie sa clarificam un lucru: legislatia nu va crea reguli pentru o anumita tara. Stabileste reguli generice aplicabile tuturor tarilor care doresc sa intre in program, dar va fi mai usor pentru Romania sa le indeplineasca.

Rep: De ce are Polonia mai multe sanse decat Romania?

M.G.: Pentru ca rata refuzurilor este mai mica in cazul Poloniei decat in cazul Romaniei, de peste 10%, spre deosebire de peste 25% cum este in cazul Romaniei. Este aproape la jumatate. Polonia este stat membru UE de mai mult timp, asadar nivelul de sofisticare al economiei, numarul si categoriile de persoane care doresc sa mearga in SUA difera fata de Romania, pentru ca exista mai putine indicii ca solicitantii incearca sa paraseasca Polonia pentru a se stabili in SUA, ceea ce reprezinta de fapt rata refuzurilor. Odata cu imbunatatirea situatiei economice a Romaniei si odata ce categoriile de persoane care solicitau inainte viza decid sa ramana aici, rata refuzurilor va scadea si va fi mai usor sa se atinga pragul de 10%.

Rep: Motivul este doar situatia economica a Romaniei sau SUA sunt ingrijorate de fenomenul infractional?

M.G.: Legislatia SUA priveste doar atingerea pragului de 10%. Din nefericire, in prezent, acel prag este de 3%. Polonia nu este aproape de atingerea lui, nici Romania, dar daca el va creste la 10%, este posibil ca Polonia sa intre in programul Visa Waiver destul de curand, iar Romania ar putea intra putin mai tarziu. Depinde de cresterea economica si de categoriile de persoane care solicita viza. Sa nu uitam ca exista si un alt criteriu, rata sederii peste perioada acordata. Situatia Romaniei este foarte buna din acest punct de vedere, probabil procentul este mai mic decat cel impus, dar trebuie sa indeplineasca si celalalt criteriu.

Rep: Aceasta schimbare legislativa depinde de rezultatul alegerilor prezidentiale?

M.G.: Nu. Are legatura cu politica, iar politica are legatura cu alegerile, la fel ca in Romania.

Rep: Presedintele Obama sustine aceasta lege?

M.G.: Presedintele Obama si toti reprezentantii Partidului Democrat o sustin, chiar si cativa dintre republicani. A existat un proiect de lege foarte asemanator, initiat de republicani. Exista sustinere din partea ambelor partide. Problema este ca in SUA, odata cu apropierea alegerilor, este mai greu sa obtii adoptarea unor legi din cauza aglomerarii. Asadar este posibil sa nu fie adoptata inainte de alegeri sau sa fie adoptata la inceputul anului urmator. Nu stiu. Sper ca se va realiza curand. Asa ar trebui sa fie.

Rep: Asadar ne putem astepta ca legislatia sa se schimbe intr-un an?

M.G.: Sper ca se va intampla intr-un an, dar nu pot face previziuni cu privire la ce se va intampla in Congresul SUA.