Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, joi seara, ca in baza prevederilor Constitutiei si a agendei Consiliului European, premierul Victor Ponta "nu poate lipsi de la Consiliu", insa daca va merge presedintele, prim-ministrul sau amandoi trebuie sa decida "ei insisi".

El a reluat argumentul referitor la faptul ca, potrivit Constitutiei, presedintele reprezinta Romania, insa si Guvernul realizeaza politica externa.

"Constitutia spune limpede ca presedintele reprezinta Romania, semneaza tratatele internationale, numeste ambasadorii. Constitutia spune ca Guvernul este cel care realizeaza politica interna si externa pe baza programului de guvernare aprobat de Parlament. Sunt trei forte in joc: Parlamentul, Presedintia si Guvernul. Se intelege si se vede bine si din articole ca Parlamentul este cel care are sub control totul", a spus Marga, la Realitatea TV, citat de Mediafax.

Ministrul de Externe a invocat si argumentul privind agenda Consiliului European referitoare la probleme economice si sociale, care tin de politica interna.

"Ar trebui sa luam in considerare si urmatorul fapt ca pe agenda Consiliului European de la Bruxelles sunt probleme economice si sociale, de creare de joburi, legate de acestea, probleme eminamente interne in sensul clasic, dar mai adaug inca un argument. Problemele UE sunt tot mai mult probleme interne, in sensul ca operam in interiorul unei Uniuni. Daca corelam toate aceste argumente privind agenda Consiliului, putem corela si cu reprezentarea altor tari, atunci este clar ca premierul nu poate lipsi de la acest Consiliu. Daca merge presedintele sau primul-ministru sau amandoi, decid ei insisi. Cu siguranta va fi o discutie in zilele urmatoare. Eu sunt convins ca se vor intelege pentru ca pana la urma aici e un interes al Romaniei sa fie bine reprezentata, eu zic ca ei sa decida", a spus Marga.

De asemenea, intrebat despre opinia exprimata pe subiect de presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, seful diplomatiei a aratat ca nu vrea sa intre in polemici pitoresti. "Eu zic sa nu ne lansam in polemici pitoresti, chiar daca sunt atractive pentru unii oameni", a spus el.

Marga a mai aratat ca in fosta guvernare presedintele Basescu trebuia sa reprezinte Romania, avand in vedere faptul ca primul-ministru Emil Boc era "sters" in privinta politicii externe.

"Nu vreau sa intru intr-o caracterizare larga a fostei guvernari, dar trebuie spus ca s-a operat cu un prim-ministru atenuat, daca nu sters, iar in aceste conditii se intelege ca presedintele avea si datoria sa reprezinte Romania", a mai spus ministrul.