Decizia de amendare a companiiilor petroliere de catre Consiliul Concurentei, la inceputul acestui an, este deocamdata in instanta, a declarat marti, la TVR Info, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. El a explicat ca finalizarea in justitie a acestui proces poate dura aproape trei ani. Amenda data de Consiliu s-a bazat pe dovezi, precum procese verbale ale discutiilor si schimbul de mailuri.

"Sanctiunea este acum in instanta, companiile vor sa suspende plata; din cate stiu Curtea de Apel Bucuresti a respins toate cererile companiilor, iar acum urmeaza in toamna sa ajungem la Inalta Curte si acolo se va transa definitiv, daca companiile platesc imediat sau se suspenda decizia pana la finalizarea cauzei; apoi dureaza cred 3 ani de zile parcurgerea procesului pe fond, Curtea de Apel si apoi recursul la Inalta Curte", a declarat Chiritoiu. "Media la investigatii, la noi, este de doi ani si, daca o tinem la doi ani, eu sunt multumit", a adaugat presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliului Concurentei a sanctionat la inceputul anului principalele companii petroliere din Romania cu amenzi de pana la 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010, in urma unei investigatii derulate pe piata carburantilor. Valoarea amenzilor este un record pentru Romania, dar si Europa, respectiv de 205 milioane euro. Compabiile petrolire au atacat in instanta decizia Consiliului Concurentei.