Presedintele Traian Basescu a intervenit telefonic la B1 TV spunand ca nu are de gand sa accepte ideea de a sacrifica Constitutia de frica sa nu fie suspendat. Seful statului apreciaza insa ca daca USL scoate un act juridic legal prin care sa-si asume legalitatea modificarii Constitutiei el nu se va opune, desi o astfel de modificare ar fi un semnal prost pentru Romania pe plan extern.

"In aceste 30 de zile aproape nu a fost zi in care premierul sa nu fi recurs la provocari de joasa speta, atacand continuu presedintele si punandu-i legitimitatea sub semnul intrebarii. N-am raspuns niciodata. Eu am stat deoparte in campanie fiindca stiam ca asta asteapta, o replica a mea, ca sa spuna 'iata presedintele conflictual'... Astazi insa suntem in fata unei probleme constitutionale. Eu din lasitate nu ma voi ascunde sub birou si sa spun 'mergeti, dl Ponta, ca asa a declarat Parlamentul, iar eu nu vreau sa fiu suspendat'... Eu nu pot sa creez un precedent de lasitate pentru presedintii Romaniei", a explicat seful statului atacurile la Victor Ponta.

Intrebat daca nu se va ajunge si la situatia ca amandoi sa se deplaseze la Bruxelles, presedintele a raspuns ca "nu o sa fim amandoi in acelasi avion. Va asigur ca nu am de gand sa ma acopar de ridicol... In baza unui act juridic constitutional voi fi de acord sa mearga premierul la Bruxelles", a completat Traian Basescu.

Alte declaratii:

  • Niciodata insa nu o sa faceti din mine unul care se baga sub birou ca sa nu fie suspendat. Aduceti-va aminte ca mi-am castigat mandatul jucand totul pe o singura carte, pe Constitutie
  • USL poate sa faca si asta, sa modifice printr-o hotarare a Parlamentului Constitutia. Au mai facut-o si vecini ai nostri care nu sunt prea bine vazuti in UE. Au facut-o si cu televiziunile, cu Constitutia, mai urmeaza Banca Nationala si suntem in aceeasi barca