Presedintele Romaniei reprezinta statul roman, dar institutia sefului de stat nu este definita in Constitutia Romaniei: "Presedintele reprezinta statul, nu este seful statului; este un argument care nu a fost invocat pana acum", a declarat joi la TVR ministrul Justitiei, Titus Corlatean. Declaratiile vin in contextul disputei dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, pe tema reprezentarii tarii la Consiliul European.

Corlatean a insistat asupra faptului ca exista niste argumente care pana acum nu prea au fost mentionate: "Nu a fost mentionat capitolul din Constitutie, care se refera exact la reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeana si acest faimos art. 148 - tot articolul este important- : Guvernul transmite Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu, inainte ca acestea sa fie supuse aprobarii institutiilor UE; va informez ca Guvernul, potrivit Constitutiei, este cel care transmite aceste documente, inainte de a fi aprobate la Uniunea Europeana".

Referitor la articolul coroborat din Tratatul Uniunii Europene si Tratatul privin functionarea Uniunii Europene (invocat de presedintele Basescu - n.r.), ministrul Justitiei a explicat: "Din pacate, rationamentul n-a fost dus pana la capat, pentru ca intr-adevar presedintele Romaniei, in art. 80, reprezinta statul roman, dar institutia sefului de stat, potrivit Tratatului Uniunii Europene, care are forta juridica obligatorie prevaleaza in fata legislatiei interne, institutia sefului de stat nu este definita in Constitutia Romaniei; putem discuta politic, dar strict constitutional si juridic, presedintele reprezinta statul, nu este seful statului; este un argument care nu a fost invocat pana acum".