In perioada ianuarie-mai 2012, compania Hidroelectrica a inregistrat profit de aproximativ 4,5 milioane de euro, a declarat luni la TVR Info, fostul ministru al Economiei, Lucian Bode. "Sa nu confundam profitul cu datoriile; pentru ca am inteles din comunicatul de la Hidroelectrica, faptul ca aceasta companie ar fi inregistrat in primele luni pierderi de aproximativ 120 de milioane de lei; NU (e vorba de pierderi-n.r.), este vorba de datorii, cu scadenta mai mare de 90 de zile; compania a inregistrat pe primele cinci luni profit...aceasta este situatia companiei".

"Nu exista o explicatie logica in acest demers, cat timp Hidroelectrica nu are datorii la bugetul de stat, la bancile creditoare, este inadmisibil sa soliciti in aceste conditii insolventa unei companii care nu are datorii", a continuat Bode.

Fostul ministru al Economiei a mai spus ca in aceste conditii, listarea la bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica devine imposibila. In plus, Hidroelectrica risca sa-si piarda licenta de producator si sa fie executata de creditori.

Hidroelectrica explica, intr-un comunicat publicat luni seara, motivele care au determinat compania sa solicite intrarea in insolventa. Printre acestea figureaza seceta prelungita, care a generat reducerea cifrei de afaceri a companiei cu 105 in 2011, pierderi din diferente de curs valutar si deprecierea leului, dar si reducerea fluxurilor de numerar cu 27% in acest an.