Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, a oferit in cadrul emisiunii Plus Unu, de la TVR Info, detalii ale negocierilor pe care le-a avut cu "baietii destepti" din energie. Bode a precizat ca in urma acestor negocieri, Hidroelectrica ar fi castigat 60-70 milioane de euro venituri in plus pe an, fata de 2011. Referitor la intrarea insolventa a Hidrolectrica, Bode a declarat:"Banuiesc ca se incearca diminuarea valorii actiunilor Hidroelectrica, pentru ca intr-un final cineva sa achizitioneze un pachet, majoritar chiar, pe o valoare foarte mica".

"In opinia mea, cunoscandu-i pe beneficiarii acestor contracte, celebrii baieti destepti, cred ca vor avea mari probleme in a inchide aceste contracte, fara nicio negociere si avand drept temei legea insolventei", a mai spus fostul ministru.

Rezultate ale negocierilor cu baietii destepti, relatate de Lucian Bode:

-in 2011 au fost reziliate 5 contracte din cele bilaterale: Arcelor Mittal, Luxten, Salrom, DGTS Brasov si CNH, care reprezentau aproximativ 4 terawati/ora din cei 12 terawati care sunt furnizati in cele 10 contracte ( 4 dintre contracte ajunsesera la termen si unul a renuntat de buna voie)

-am reusit introducerea clauzei de hidraulicitate scazuta ( in conditii de seceta prelungita, Hidroelectrica poate reduce cantitate de energie - furnizata pe aceste contracte cu 10-20%)

-acceptarea publicarii unor date din contract

-am reusit o crestere medie a preturilor la energia livrata prin contracte intre 20-25%, fata de 2011;

Lucian Bode a explicat ca acesta era rezultatul negocierilor, care urma a fi prezentat FMI. Negocierea nu a fost insa finalizata, pentru ca Guvernul Ungureanu a fost demis in Parlament. In urma negocierilor, existau variantele: semnarea actelor aditionale pe acesti parametri sau rezilierea contractelor, in functie de particularitatile juridice ale fiecarui.

Fostul ministru al Economiei a subliniat ca in urma acestor renegocieri, Hidrolectrica ar fi primit 60/70 milioane de euro venituri in plus pe an, fata de 2011:"si atunci vin si demontez motivarea ca am avea nevoie de 100 milioane de euro, pentru a se plati datoriile scadente, cand noi incasam venituri suplimentare de 60-70 milioane de euro".

In privinta rezilierii contractelor, Bode a declarat:"unele contracte contin pact comisoriu de grad 1, altele de grad 4; cele care contin pact comisoriu de ultim grad, pot fi reziliate unilateral; din cele 10 contracte, sunt 3 astfel de contracte care contin acest pact; cele 3 firme reprezentau 2, 47 TWh, care in piata dereglementata insemnau din cei 5% crestere pret energie, intre 2 si 3%".

"Daca se dorea din partea actualilor guvernantai abordare pe acest palier, cred ca luau in calcul si recomandarea Comsiei Europene de investigatii prin care suspecteaza ajutorul de stat mascat, prin pretul preferential prcaticat de Hidroelectrica", a mai spus Bode, referindu-se la rezilierea contractelor din energie.