Noua lege a sanatatii, aflata in stadiu de proiect si care va intra in dezbatere publica, aduce schimbari majore pentru romani, care vor trebui sa plateasca mai mult pentru a beneficia de servicii medicale complete. Statul va suporta doar o parte din costul tratamentelor, restul urmand sa fie acoperit de o asigurare suplimentara care ar putea costa intre 300 si 400 de euro pe an.

Prezent la emisiunea "24 intr-o ora" la Digi24, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a dat asigurari ca acest lucru nu inseamna ca sistemul de sanatate va fi privatizat.

"Nu e vorba despre privatizarea sistemului de sanatate, ci de posibilitatea de a face o asigurare facultativa pentru servicii suplimentare si complementare. Asiguratorul privat va fi interesat sa intre pe piata pentru pachetul facultativ. Daca va exista deductibilitate fiscala, adresabilitatea la un asigurator privat va fi mai mare", a spus ministrul Cepoi, potrivit Digi24.

Acesta a vorbit si despre discontinuitatea in aprovizionarea cu medicamente, care reprezinta motiv de ingrijorare in special pentru bolnavii de cancer, ministrul dand asigurari ca s-au luat masuri pentru rezolvarea acestor probleme.

"Nu este o problema specific romaneasca, este o problema a UE, generata de faptul ca o mare parte din materiile prime se produc in afara Uniunii si apar discontinuitati in aprovizionare. Sunt si medicamente al caror pret este foarte redus si se consuma in cantitati reduse, deci nu prezinta interes comercial. Acum lucram la o procedura speciala, s-a infiintat si o comisie in acest sens, prin care sa asiguram aceste medicamente¬, a spus ministrul Sanatatii.

Acesta a adaugat ca s-a luat masuri pentru reducerea numarului de medicamente care lipsesc de pe piata. "Daca in martie erau 25 de astfel de medicamente, acum au ramas sase. Am adus deja patru la UNIFARM, iar pentru celelalte doua se duc tratative cu furnizorii. Asta nu inseamna ca nu mai pot aparea disfunctionalitati la aprovizionare", a incheiat Cepoi.