"Indiferent de lucrurile care ne-au despartit, eu am incercat sa ma port normal, constitutional, institutional, european cu dl Basescu. Raspunsul domniei sale a fost cel mai dambovitean raspuns posibil. Mi-a inscenat chestia cu plagiatul...", a declarat premierul Victor Ponta marti seara, intr-un interviu acordat postului Romania TV. Intrebat daca are ceva sa ii transita presedintelui suspendat, premierul a declarat ca prefera sa nu o faca, precizand ca nu a mai vorbit si nu va mai vorbi vreodata cu Traian Basescu. Potrivit premierului Guvernul ar putea anunta luni ca plata TVA se va face doar la incasarea facturii, cu conditia ca aceste plati sa se faca prin banci, si nu cash. Ponta a mai afirmat ca regreta declaratiile facute cu o zi in urma la adresa cancelarului german Angela Merkel.

Victor PontaFoto: HotNews / Dan Popescu

Pe acelasi subiect:

"Indiferent de lucrurile care ne-au despartit, eu am incercat sa ma port normal, constitutional, institutional, european cu dl Basescu. Raspunsul domniei sale a fost cel mai dambovitean raspuns posibil. Mi-a inscenat chestia cu plagiatul...", a declarat premierul Victor Ponta marti seara, intr-un interviu acordat postului Romania TV. Intrebat daca are ceva sa ii transita presedintelui suspendat, premierul a declarat ca prefera sa nu o faca, precizand ca nu a mai vorbit si nu va mai vorbi vreodata cu Traian Basescu. "Sa vorbesc cu un om care se uita in ochii mei iar intre timp imi baga cutitul in spate, nu are niciun rost. Cu asemenea oameni nu ai cum sa vorbesti, dincolo de lucrurile de politete", a afirmat Ponta.

Victor Ponta despre plata TVA doar la incasarea facturii

Guvernul ar putea anunta luni ca plata TVA se va face doar la incasarea facturii, cu conditia ca aceste plati sa se faca prin banci, si nu cash.

  • Speram ca luni sa putem anunta ca "plata TVA la facturi de pana la 500.000 de euro sa se faca doar la incasare, cu conditia ca aceste plati sa se faca prin banca nu cash", deoarece altfel s-ar incuraja piata neagra. Aceste masuri trebuie agreate si de partenerii internationali ai Romaniei, a precizat primul ministru.
  • Intrebat daca aceasta masura nu va crea probleme de incasari la bugetul statului, Victor Ponta a precizat ca astfel de probleme ar putea sa apara pentru o "mica perioada", dar va avea efecte benefice pe termen mai lung.
  • Intrebat daca bugetarii vor primi transa a doua din reintregirea salariilor, Victor Ponta a raspuns: "Da, daca acest guvern ramane in functie si daca are un presedinte care ne lasa sa facem lucrurile astea, da, se va aplica".

Liviu Voinea, secretar de stat Ministerul Finantelor, declarase, pentru HotNews.ro, ca se discuta despre un astfel de proiect, care trebuie agreat si cu FMI si Comisia Europeana.

Victor Ponta despre cum se vor face numirile pentru sefia DNA si pentru procurorul general (in locul lui Daniel Morar si a Codrutei Kovesi, a caror mandate sunt pe final)

  • Am fost procuror, cunosc foarte binee aceasta meserie.
  • Nu exista, in acest moment, decat o singura varianta.
  • Trebuie spus, "Dom'le, cine isi doreste sa ocupe aceste functii?", ca nu sunt functii foarte placute de multe ori, si dintre aceia, in mod cat mai transparent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ministrul Justitiei si presedintele in functie sa aleaga 2 persoane care sa ofere toate garantiile de independenta necesare.
  • Nu cred ca se va mai face vreodata in Romania vreo numire politica in aceste functii.
  • Nu vreau sa am eu personal si Guvernul nicio legatura cu aceste numiri. E treaba ministrului Justitiei in care am toata increderea, e treaba CSM-ului si a presedintelui in functie.
  • Ministrul de Justitie trebuie sa se consulte cu toti partenerii nostri internationali, cu ONG-urile, cu asociatiile de magistrati
  • Nu se va face in niciun caz o numire peste noapte.
  • Pe oricine va propune ministrul, fara o consultare publica, va fi inevitabil contestat, ori nu avem nevoie de asa ceva.

Despre masurile pentru stabilizarea cursului leului:

  • Pe fondul acestor declaratii ale PDL, ca in Romania e dictatura, si pe un fond european extrem de nefavorabil, a existata acest atac asupra leului.
  • Dupa ce s-a pronuntat CCR si daca PDL vor intelege sa o lasa mai moale cu dictatura si cu loviturile de stat - stiti cum e, bancherul de la New York sau din City cand aude ca presedintele suspendat zice ca e lovitura de stat, sigur ca ar vrea sa isi retraga euro sau dolarii de pe piata noastra - , aceasta batalie politica dusa dincolo de ceea ce inseamna o batalie politica - nu cred ca l-ati auzit pe Sarkozy sau pe Hollande in campanie spunand ca celalat da o lovitura de stat, ca au un pic de minte in cap -  eu cred ca lucrurile vor fi tinute sub control.
  • Nebunia asta e fara precedent in Europa, in conditiile in care CCR a spus ca e constitutional.
  • Doua lucruri sunt esentiale pentru ca acest curs sa se calmeze si sa revina la normalitate:
  • 1. 24-25 iulie, un raport pozitiv din partea celor de la FMI, Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana - da, Romania isi face treburile, reforme structurale, isi tine tintele de deficit.
  • 2. Stabilitate politica dupa 29 iulie. Pot sa va garantez in numele meu si al lui Crin Antonescu, din ceea ce depinde de noi doi, va fi stabilitate politica dupa 29 iulie.

Victor Ponta despre declaratiile facute luni la adresa Angelei Merkel

  • Premierul Victor Ponta a afirmat ca regreta declaratiile facute cu o zi in urma la adresa cancelarului german Angela Merkel. "Regret acum acest raspuns pe care l-am dat ieri", a spus Ponta

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, si-a exprimat luni convingerea ca dupa referendumul pentru suspendarea lui Traian Basescu "niciun crestin-democrat german nu o sa-si mai permita sa jigneasca poporul roman" vorbind despre dictatura. "Ce, suntem colonie?", s-a intrebat acesta.

El a aratat ca Angela Merkel "a facut un lucru pe care l-a facut si in Franta, a spus foarte clar eu sunt de partea unui candidat", ceea ce nu a impiedicat-o sa aiba relatii foarte bune cu noul presedinte francez, socialist.

Victor Ponta: Pot merge "linistit" la Bruxelles

"Merg la Bruxelles acum linistit, cu dovada ca toate minciunile si ticalosiile despre lovituri de stat, abuzuri au fost infirmate de deciziile Curtii", a spus Ponta, la Palatul Victoria, intrebat de ziaristi cum comenteaza deciziile CCR.

El a reafirmat ca Guvernul va respecta toate deciziile Curtii si va va organiza "corect si cinstit" referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, asa cum a organizat si alegerile locale.

Victor Ponta a adaugat, in replica la acuzatiile formulate in cursul aceleiasi zile de deputatul PDL Cezar Preda, ca "nu exista nicio decizie trimisa de CCR care sa nu fie deja publicata in Monitorul Oficial".

"Orice vine de la CCR imediat publicam", a mai spus acesta.

Premierul Victor Ponta efectueaza, miercuri si joi, o vizita oficiala la Bruxelles, ocazie cu care va avea intrevederi, printre altii, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schultz, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Comisia Europeana s-a aratat preocupata de situatia din Romania, dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu si dupa decizia Curtii Constitutionale care valideaza aceasta decizie. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Executivului UE la informarea de presa de marti.