Europarlamentarul Graham Watson, presedintele liberal-democratilor europeni a discutat la Antena 3 in cadrul unei interventii telefonice despre situatia din Romania: "Romania este o democratie tanara si va dura pana sa se dezvolte. Insa fara indoiala stiu ca actualul Guvern este unul legitim si sper ca poporul roman sa-l sprijine."

Graham WatsonFoto: captura Antena 3

Principalele declaratii ale europarlamentarului britanic

  • Incercarea lui Traian Basescu de a schimba legea referendumului este in afara regulilor normale democratice, iar guvernul a avut dreptate sa schimbe legea din nou.
  • Sunt surprins ca Traian Basescu le spune oamenilor sa nu mearga la vot. In orice democratie, presedintele ar trebui sa-i incurajeze pe oameni sa mearga la vot.
  • Nu stiu niciun alt stat din UE care sa aiba aceasta cerinta - ca la referendumul de demitere a presedintelui suspendat sa fie prezenti jumatate plus 1 din numarul votantilor, pentru ca rezultatul sa fie luat in considerare. Mi se pare corect ca rezultatul votului, oricati romani ar veni la vot, acela sa fie luat in considerare.
  • Trebuie sa fiti atenti la cine declara si ce declara. Foarte multi prieteni ai lui Traian Basescu au facut declaratii de sustinere din prietenie.

Traian Basescu a declarat miercuri seara, in prima sa conferinta de presa de campanie, ca "obiectivul meu, desi poata parea o misine imposibila, e sa castig referendumul". Traian Basescu a aparut in tricou, avind in spate un panou cu inscriptia "Constitutia Romaniei". Presedintele suspendat nu a facut un apel clar a spus in timpul discursului "romanii nu vor participa la un lucru necinstit", "romanii nu vor participa la acest mod de a face politica" si "romanii nu vor accepta un astfel de joc".

Presupusa legatura dintre Dan Voiculescu si Graham Watson

Ascensiunea politica a lui Dan Voiculescu in Romania nu ar fi fost posibila fara Graham Watson, multi ani seful liberalilor din Parlamentul European (ALDE), este de parere Tom Gallagher, analist politic britanic.

Analist politic, seful Catedrei de probleme ale pacii si conflictelor etnice, de la Universitatea Bradford din Anglia, Gallagher este un cunoscator al vietii politice romanesti, semnand, intr-un timp, editoriale in diferite cotidiene centrale.

"A fost o vreme cand liberalii britanici, in spiritul lui William Gladstone, au insistat ca oamenii din Balcani au un cuvant de spus, iar obiceiul marilor puteri de instituire a monarhiilor straine in regiune ar trebui sa inceteze pentru totdeauna", scrie profesorul britanic Tom Gallagher, intr-un editorial publicat in The Commentator.

"Asta se intampla cu un secol in urma. In aceste zile, Graham Watson, liberal de top in Europa si multi ani seful liberalilor din Parlamentul European (ALDE), sprijina crearea unui despotism local in Romania", mai scrie profesorul britanic.

Gallagher spune ca, fara Graham Watson, evolutia lui Dan Voiculescu in Romania ar fi fost, cu siguranta, mai lenta. Watson l-a introdus in grupul ALDE dupa 2000, ignorand avertismentele cu privire la fostul functionar al comertului exterior in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu.