Academicianul Augustin Buzura, fost presedinte al ICR, a declarat miercuri la TVR Info ca trecerea Institutului Cultural Roman din subordinea Presedintiei in cea a Senatului este o decizie buna:"Vad foarte bine trecerea ICR in subordinea Senatului, oricat vi se pare de curios, pentru ca acum cred ca sunt alt soi de oameni decat cei cu care am avut noi de lucru; niciun institut serios, care se respecta nu face un proiect de azi pe maine, si daca ai planul facut si convingi, e OK". Totodata, Augustin Buzura i-a reprosat presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, implicarea in viata politica, amintind de un episod din campania electorala din 2009, pe care l-a calificat ca fiind "sub demnitatea de scriitor".

"Nu-l acuz, imi pare rau ca dau acest exemplu, dar daca ii cititi volumul Politice, in care tandari este facuta cultura noastra, patria noastra: cultura romana - o cultura second-hand, limba romana - o limba care nu trebuie vorbita decat folosita la injuraturi, asta sa zicem ca ar fi parerea lui despre cultura noastra; dar sa fii in ziua alegerilor, la Madrid, sa spui are o caseta in care concurentul presedintelui a primit sex oral de la alta persoana si ca exista aceasta caseta, asta cum se numeste? Asta este implicare politica, asta este sub demnitatea de scriitor".

Intrebat daca e bine ca bugetului ICR se va reduce de la 43 de milioane de lei, cu 14,5 milioane de lei, Augustin Buzura a replicat: "Dar, va intreb altceva, in vreme ce aia de sub zapada mureau prin Buzau, in vreme ce li s-a taiat oamenilor salarii cu 25%, ICR-ului i s-a sporit subventia cu 30%; Mi-ar fi fost rusine ca presedinte al acestui institut sa primesc acesti bani; s-a taiat jumate din ce i s-a dat in plus. Este jignitor sa lasi impresia ca esti impotriva subventionarii culturii. Nu e adevarat, nu sunt impotriva subventionarii culturii, dar sunt impotriva folosirii ei in mod abuziv".

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marti, dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale asupra Ordonantei privind trecerea ICR in subordinea Senatului, ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului. Patapievici considera ca schimbarea statutului ICR consta in transformarea lui "intr-un soi de agentie nationala de propaganda".