Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, vineri seara, la emisiunea "Vorbe grele" de la Antena 3, ca nu a fost niciodata antioccidental, sustinand ca Traian Basescu a fost pentru 'unii un partener foarte comod in UE', citeaza Agerpres.

'In ciuda campaniei isterice care s-a dezlantuit la adresa mea anume (...) o campanie dementa cum ca eu sunt antioccidental, anti-Berlin, anti-Washington, ultranationalist, sunt ceva mai rau ca Milosevic ori eu nu am fost niciodata si nu am cum sa fiu antioccidental nici in politica, nu mai vorbim si de alte domenii. Eu insa nu pot sa inghit ca un servitor de mici dimensiuni asa cum ii vedem pe tot felul de domni, doamne si domnisoare din politica, din presa si de pe unde vreti dvs, ONG-uri, lucruri care nu pot fi admise, pentru ca daca eu sunt pro-occidental sunt pro-occidental pentru ca Occidentul a insemnat democratie, ratiune si stat de drept cu adevarat', a spus Antonescu, la Antena 3.

El a adaugat totodata ca nu poate fi de acord cu declaratiile privind referendumul facute de asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Philip Gordon.

'Eu nu pot sa spun ca dl Philip Gordon dupa ce vorbeste cu mine, cu Ponta nu spune un cuvant despre fraude si mai ales despre fraude masive si credibile iese la presa si declara un asemenea lucru, o asemenea minciuna, ca nici macar Parchetul General din Romania cu toate vastele sale anchete de la tara, parca sunt anchete sociologice de pe vremea lui Gusti, nu a demonstrat pana acum fraude semnificative. Nu pot sa fiu de acord cu astea', a explicat presedintele interimar.

Antonescu a punctat ca in Romania s-au intamplat niste lucruri care se intampla in orice democratie.

'Si eu si Victor Ponta am declarat de fiecare data, poate nici nu era nevoie, dar am facut-o, ca marile optiuni de politica externa ale Romaniei nu se schimba. Doi era vorba de activitatea in aceasta privinta a partidelor si a noastra ca oameni politici nu de trei luni, de trei saptamani, ci de ani. La mine de 20 de ani, la Victor Ponta de zece ani ca e mult mai tanar. In al treilea rand era vorba de realitati care au fost explicate cu documentele in mana, traduse si aceste realitati insemnau ca nu s-a incalcat Constitutia in Romania, nu s-a facut niciun fel de derapaj de la statul de drept in Romania. In Romania s-au intamplat niste lucruri care se intampla in mod absolut normal in orice democratie - niste majoritati au schimbat presedintii Camerelor si, conform unei prevederi constitutionale, ceea ce a recunoscut si Curtea s-a ajuns la suspendarea presedintelui si la un referendum. Nimeni nu a inconjurat cu tab-uri o anumita cladire, nu a rapit presedintele, nu a atacat ambasade, vorbim despre o nebunie. In ciuda acestor trei lucruri foarte clare am vorbit la pereti. Care este explicatia? Eu nu stiu ce fel de interese. Este foarte clar ca Traian Basescu a fost pentru unii un partener foarte comod in UE, un partener comod in momentul in care probleme foarte importante au framantat situatia Romaniei - criza euro, toate celelalte', a afirmat el citatd e Agerpres.

Intrebat daca i s-a cerut ceva in discutiile cu cancelariile europene si cu Statele Unite, Antonescu a raspuns: 'Simplu spus si asa anecdotic, da. Mi s-a cerut un singur lucru si nu am fost de acord. Sa-l punem inapoi pe Basescu. (...) Nu direct, anecdotic. Asta a fost toata discutia. Nu mi s-a cerut'.