Presedintele OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat vineri seara, in cadrul emisiunii "Discutia saptamanii", difuzata deB1 TV, ca Dan Diaconescu a venit cu o oferta foarte buna pentru cumpararea Combinatului Oltchim, precizand ca nu a fost descoperita nicio indoiala cu privire la posibilitatea acestuia de a-si onora propunerea facuta.

Remus Vulpescu si Cristian PantaziFoto: captura B1 TV

Vulpescu a continuat sa sustina ca privatizarea Oltchim a fost un succes:

"Nu este momentul pentru acest verdict. Astazi s-a intamplat ceva inevitabil, era o etapa, nu este o privatizare finalizata. A fost o consecinta inevitabila desemnarea ca si adjudecatar a ofertantului care a propus pretul cel mai mare. Dan Diaconescu a oferit preturi mult mai bune decat noi am cerut. Daca aveam cea mai mica indoiala asupra ofertei sale, nu il desemnam adjudecatar. Am verificat documentele. Ne arata un nivel de siguranta care nu poate veni decat din posibilitati financiare foarte serioase", a declarat seful OPSPI.

Acesta a lasat sa se inteleaga ca Dan Diaconescu isi va putea duce la bun sfarsit angajamentul, acest lucru reiesind si din documente, dar si din declaratiile acestuia.

"Dan Diaconescu nu a facut niciodata vreun secret ca ar avea in spate o sustinere financiara. E foarte posibil sa vina in spatele lui un gigant. In cele 3 caiete de sarcini nu prevazuseram plata integrala la semnarea contractului. Aceasta oferta a lui Diaconescu a venit cu o conditie formidabil de buna pentru stat: s-a oferit plata integrala a banilor chiar la semnarea contractului, in termen de 10 zile", a mai spus Remus Vulpescu.

Dan Diaconescu a oferit cel mai mare pret pentru pachetul de actiuni detinut acum de stat, aproximativ 203 milioane de lei. In cursa pentru privatizarea Oltchim s-au aflat patru investitori: PCC SE (actionar minoritar al Oltchim), Aisa Invest si Chimcomplex (companii romanesti controlate de Stefan Vuza) si Dan Diaconescu.

Dan Diaconescu a refuzat vineri seara, la Romania TV, sa spuna ce partener extern este implicat in preluarea Oltchim, dar a precizat ca va cere guvernului ca, dupa ce va plati pretul combinatului, sa vireze acesti bani, in forma unui imprumut, catre uzina. "In 10 zile voi trimite banii la guvern daca nu se intampla ceva din partea guvernului in aceasta perioada. Din pacate nu va pot trimite banii decat prin Guvern", spune acesta.

Alte declaratii:

  • Statul nu a gestionat in mod optim Oltchim. Noi realizam ca statul nu are niciun interes economic ca cetatenii sai sa aiba nevoie de ajutor social
  • Un credit de 350 de milioane luat de stat nu rezolva situatia. De ce sa ma complic sa iau si imprumut, sa si privatizez cand pot sa-l vand mai repede chiar decat ne-am asteptat.
  • Chiar daca ar fi castigat licitatia cineva din strainatate am fi avut aceeasi situatie. Credeti ca ca ei ar fi platit imediat salarile si ar fi pus rapid pe picioare combinatul?! Evident ca lucrurile ar fi durat