Crin Antonescu a declarat sambata seara la Antena 3 ca i se pare foarte mare probabilitatea ca Laura Codruta Kovesi sa devina sef al DNA, adaugand ca nu intelege de ce premierul Victor Ponta a acceptat ca aceasta sa plece intr-o functie oficiala la Bruxelles. Potrivit liderului PNL, atat premierul, cat si ministrul Justitiei sunt "sub niste presiuni din partea unor birocrati de la Bruxelles, care cam duc de rapa Europa, in vreme ce urecheaza Romania".

"Mi se pare ca probabilitatea ca doamna Kovesi sa devina sef al DNA este foarte mare. Sper sa nu se intample asta. Incerc din toate puterile sa-l ajut pe domnul Ponta pentru ca e intr-o situatie grea; nu vreau sa-i ingreunez viata, dar sincer eu nu-l pot intelege (n.r. - ca a acceptat ca fostul procuror general al Romaniei sa plece la Bruxelles pe un post al statului roman). Daca am spus foarte clar ca, din punctul nostru de vedere, doamna Kovesi, in fruntea Parchetului General, cel putin in perioada de dupa referendum, a actionat in mod partizan politic, am spus-o asa de tare incat domnul Ponta a mers pana la a face autodenunt la Parchet, simbolic, nu pot fi de acord cu decizia luata", a afirmat Antonescu, potrivit Agerpres.

Liderul liberal a adaugat ca, pe de alta parte, nu are ce sa faca, pentru ca decizia in legatura cu Kovesi apartine unui ministru al Justitiei pe care partidul pe care il conduce l-a propus.

"Am decis ca voi respecta toate deciziile pe care le ia ministrul Justitiei, ca ele nu sunt atinse de nicio recomandare, nemultumire. Pesemne doamna Pivniceru are ratiunile sale, nu pot fi insa de acord cu ea", a spus Antonescu.

In opinia sa, atat premierul, cat si ministrul Justitiei sunt "sub niste presiuni din partea unor birocrati de la Bruxelles, care cam duc de rapa Europa, in vreme ce urecheaza Romania".

"Iata insa ca aceasta presiune, probabil, face efecte. Si impotriva acestei presiuni eu cred ca primul ministru, cel dintai, trebuie sa actioneze", a spus Antonescu.

El a aratat totodata ca nu intelege de ce Victor Ponta s-a speriat de reactia specialistilor germani.

"Victor Ponta a fost destul de zdruncinat de reactia social-democratilor germani. Ponta, in acea batalie vadit politizata la Bruxelles, astepta un sprijin de la cel mai puternic partid social-democrat al Europei; si el n-a venit, dimpotriva; asta l-a speriat. (...) Ponta este intr-o situatie in care eu nu ma aflu, si este o situatie grea, incerc sa-l inteleg, dar unele lucruri eu le-as face altfel, i-am si spus-o", a declarat Antonescu.

Fostul procuror general al Romaniei Laura Codruta Kovesi a fost detasata la Ministerul Afacerilor Externe incepand cu data de 3 octombrie, urmand a ocupa functia de inalt reprezentant la misiunea Romaniei la Bruxelles pe probleme de justitie si lupta anticoruptie. Detasarea fostului procuror general a fost solicitata de Ministerul Justitiei si s-a dispus pe o perioada de trei ani.

Kovesi si-a depus candidatura pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Antonescu: Vom castiga alegerile. Omul care va reprezenta cu adevarat Romania va fi premierul

Crin Antonescu a mai declarat sambata seara la Antena 3 ca, dupa castigarea alegerilor de catre USL, persoana care va reprezenta "cu adevarat" Romania la Bruxelles va fi seful guvernului, presedintele Traian Basescu fiind "in paranteze", relateaza Mediafax.

"Noi vom castiga niste alegeri si in Europa conteaza vocea si interesele Romaniei. Daca noi vom castiga aceste alegeri, asa cum speram, omul care va fi ascultat ca reprezentand cu adevarat Romania va fi primul-ministru.

Toata lumea stie ca presedintele, fostul presedinte, presedintele guvernator e in paranteze acolo la Cotroceni si nimeni nu-si permite in Europa sa nu tina cont de premierul care rezulta dupa niste alegeri cu rezultat atat de clar cum sper sa fie. Asta inseamna cu vocea aia sa ai o partitura de cantat", a spus Antonescu.

Antonescu candideaza intr-un colegiu din sectorul 3 iar Calin Popescu Tariceanu, probabil, in sectorul 1

Antonescu a mai declarat ca va candida la alegerile parlamentare intr-un colegiu din sectorul 3 al Bucurestiului iar liberalii vor avea o discutie cu partenerii de la PC pentru a face schimb de colegii, astfel incat fostul presedinte liberal Calin Popescu Tariceanu sa poata candida intr-un colegiu din sectorul 1, relateaza Agerpres.

"Eu ma duc intr-un sector mai mare, pentru ca socotesc ca e de datoria unui sef de partid sa se bata in sectorul mare. Ma duc in sectorul 3, sectorul domnului Blaga, puteam sa facem o confruntare frumoasa, am putea sa nu luam niciunul dintre noi mandatul, dar ar fi o confruntare, doi lideri de partid in miezul Bucurestiului. Inteleg ca intre timp domnul Blaga pleaca la Timisoara, nu comentez", a afirmat presedintele PNL.

In ce-l priveste pe Tariceanu, Antonescu a spus ca acesta a anuntat initial ca are intentia de a ramane in colegiul in care a fost ales in urma cu patru ani, in judetul Ilfov. In aceste conditii, la negocierile pe care liberalii le-au purtat pentru impartirea colegiilor cu cei de la PC, s-a convenit ca in sectorul 1, in colegiul pe care Antonescu il va parasi, sa fie un candidat conservator.

"La un moment dat, a aparut domnul Andrei Chiliman, defazat in raport cu partidul, aratand ce a hotarat sectorul 1, acesta neavand vreo jurisdictie sa hotarasca peste aceste decizii, dar pentru ca domnul Tariceanu intre timp a exprimat intentia de a pleca de la Ilfov si de a veni in colegiul pe care il parasesc eu, acum vom face o discutie cu Partidul Conservator, sa incercam sa schimbam niste colegii. Daca domnul Tariceanu vrea sa candideze la sectorul 1, la Senat, nu vad niciun motiv sa nu-l sustinem noi, PNL", a mai spus Antonescu.

Presedintele PNL a sustinut ca primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, nu ar trebui sa mai fie membru de partid pentru ca, in campania pentru referendum, "in mod public, a lucrat in favoarea lui Traian Basescu".