Premierul Victor Ponta a discutat intr-o interventie telefonica la RTV despre o posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu: "Nu cred ca va avea loc o noua procedura de suspendare, pentru ca pe 9 decembrie trebuie neaparat sa castigam alegerile cu o majoritate abosluta, iar in conditiile in care USL va avea majoritatea absoluta in Parlament, bazandu-ma pe ceea ce am vorbit si cu partenerii nostri internationali, nu cred ca se va merge pe o solutie de conflict.".

A continuat mentionand: "Daca Traian Basescu nu mai face nimic prin care sa incalce Constitutia, nu cred ca este oportun sa vorbim acum despre suspendare. Sigur, nu pot anticipa pozitiile domnului Basescu si in functie de acestea voi lua o decizie".

Intrebat daca nu exista vreo presiune asupra sa privind declansarea suspendarii presedintelui, venite din partea lui Dan Voiculescu, Crin Antonescu sau Liviu Dragnea, care au facut declaratii in acest sens, Ponta a raspuns ca "nu exista nicio presiune".

"Nu am vazut nicio astfel de declaratie a lui Liviu Dragnea sau a lui Crin Antonescu. Crin a spus un lucru foarte clar, cu care sunt de acord in totalitate: daca luam majoritatea absoluta si dl Basescu refuza sa puna primul-ministru al USL, in speta pe Ponta, atunci n-avem alta solutie decat sa-l suspendam, dar nu cred ca se va intampla (...) Eu am vazut scenariile astea de la Cotroceni, cu axele care se fac... sunt suficient de bine informat ca sa stiu ca aceste scenarii de la Cotroceni sunt doar un "wishful thinking" - daca puteti sa-i traduceti dlui Blaga ce inseamna asta in engleza".

Despre gluma lui Liviu Dragnea cu plagiatul: "Da, ma amuza in acest moment. In urma cu cateva luni recunosc ca eram mult mai sensibil, intre timp s-a inchis rana. Si da, dupa cum stiti, cu Crin Antonescu si cu Liviu Dragnea nu sunt doar coleg de alianta, suntem si prieten, si glumim foarte des pe subiectele care fac placerea jurnalistilor apropiati lui Traian Basescu. Nu am nicio problema pe tema asta, dimpotriva, si eu glumesc foarte des, folosesc aceasta arma a ironiei foarte des si cred, cum spuneau cei din Divertis, ca 'prostii nu rad, prostii se supara', sper ca nu fac parte dintre ei".

Intrebat daca ar renunta la postul de premier doar ca USL sa se mentina la guvernare, Ponta a afirmat ca "important este proiectul politic".

"Intodeauna am considerat ca nu se tine totul intr-un singur om si ca trebuie sa fie Ponta sau Antonescu, important este proiectul nostru politic, dar conform statutului fiecareia dintre partidele componente (...) s-a votat cine este candidatul USL pentru functia de premier. Eu nu m-am emanat de undeva... Decizia personala a mea este - in masura in care USL castiga majoritatea absoluta - de a fi in continuare candidatul USL pentru functia de prim-ministru", a precizat Ponta.

In legatura cu posibilitatea ca seful statului sa numeasca un premier de la USL, dar altul decat Victor Ponta:

"Nu-i asta marea problema ca o sa fie altcineva. Sigur ca experienta noastra cu domnul Traian Basescu justifica neincrederea. Pe de alta parte, eu nu am incredere in domnul Basescu, dar am foarte mare incredere in partenerii mei din PSD, PNL si din celelalte partide din USL. Aceasta incercare de a ne desparti exista de cand s-a format USL. Tine-ti minte ca ne-a chemat separat la consultari la Cotroceni si de fiecare data am mers impreuna. (...) Sunt absolut convins ca, avand pe 10 decembrie majoritatea absoluta, nici macar un singur parlamentar al USL nu se va duce pe usa din spate pe la Cotroceni ca sa-l puna domnul Basescu...", a concluzionat Victor Ponta.