Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat marti seara, la Digi 24, ca este probabil ca raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare din Justitie, asteptat in decembrie, sa fie principal negativ. "Statul de drept in ansamblu e posibil sa aiba ceva probleme din cauza duhurilor necurate care au bantuit prin vara", a declarat ministrul Pivniceru manfestandu-si increderea ca in ceea ce priveste "justitia, in elementele de structura", ea va avea o evaluare pozitiva.

Discutand in contextul declaratiei de presa de marti seara a presedintelui Traian Basescu, Mona Pivniceru a afirmat: "Sunt mai multe componente de analiza. Statul de drept in ansamblu e posibil sa aiba ceva probleme din cauza duhurilor necurate care au bantuit prin vara. Dar justitia, in elementele de structura, cred ca va avea o evaluare pozitiva. Probabil ca la pachet, per total general, raportul va fi principal negativ."

Ministrul Pivniceru a precizat, in cadrul emisiunii, ca acest lucru se datoreaza faptului ca problemele politice din vara "se asociaza cu statul de drept. Dar justitia, ca si componenta separata, in coordonatele de structura nu cred ca va avea un raport negativ".

Presedintele Traian Basescu a afirmat luni, intr-o conferinta de presa, ca "de circa cinci luni toate institutiile statului sunt supuse unor atacuri continue, fie ca vorbim de ANI, de CCR, de Parchetul General, de ICCJ, de structurile de securitate nationala"."Toate sunt in tirul, paradoxal, al puterii. Nici macar nu le ataca opozitia, ci puterea. Cei care cred ca asa isi vor subordona institutiile statului gresesc", a afirmat Basescu, adaugand ca acest lucru va cantari greu si negativ in raportul suplimentar pe MCV ce urmeaza sa fie prezentat in decembrie sau ianuarie. "Va fi un raport dezastruos", a apreciat seful statului. Basescu a mai mentionat si ca "cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe romani, nu pe politicieni, ca urmare a evenimentelor din iulie - august", a fost amanarea deciziei privind intrarea tarii noastre in Schengen.