Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, la Antena 3, ca declaratiile din ultimele zile ale presedintelui Traian Basescu sunt simple iesiri electorale, din dorinta de a ajuta ARD, ai carei lideri, Blaga si Ungureanu, sunt "jalnici". El a calificat drept "o dezinformare" afirmatia sefului statului referitoare la faptul ca prezenta observatorilor OSCE la alegerile din Romania este o dovada ca statul de drept este in pericol si a sustinut ca "presedintele a vorbit, din nou, despre milioane de voturi fraudate", dar ca ministrul Justitiei l-a informat ca "sunt 600 de plangeri referitoare la referendum si trei persoane trimise in judecata pana in acest moment".

Victor Ponta la Antena 3Foto: Captura Antena 3

Despre afirmatiile sefului statului potrivit carora va desemna dupa alegeri un premier care sa serveasca interesul national, Ponta a spus ca vede in acestea "o portita lasata de presedinte pentru desemnarea unui prim-ministru impus prin votul oamenilor de pe 9 decembrie". Ponta a mentionat totodata ca, "in masura in care USL nu obtine majoritatea absoluta, in mod sigur nu voi mai ramane prim-ministru".

De asemenea, pentru premier, coabitarea cu seful statului "inseamna ceea ce s-a intamplat in lunile septembrie-octombrie, atunci cand Basescu si-a vazut de agenda sa de presedinte".

Victor Ponta despre declaratiile presedintelui Traian Basescu din ultimele zile:

  • Ati vazut ca am fost foarte retinut in a comenta iesirile lui Traian Basescu, in primul rand pentru ca le-am considerat ceea ce si sunt - iesiri electorali, o dorinta de a ajuta PDL care, in mod sigur, atat prin liderii sai, care sunt jalnici - dl Blaga, dl Ungureanu, cat si prin faptul ca duc in spate amintirea inca vie a ceea ce au facut, nu prea pot sa faca campanie electorala.
  • Vorbind insa despre acuzatiile de fond ale presedintelui Traian Basescu, am preferat sa nu raspund la fel de politic sau la fel de demagogic, si sa spun urmatorul lucru: presedintele a afirmat ca democratia romaneasca, statul de drept este in pericol si o proba este faptul ca avem observatori ai OSCE la alegeri. Imediat MAE a aratat o lista ca observatori OSCE sunt si in SUA, Franta, Olanda. Deci, nu vreau sa spun direct cuvantul... e o dezinformare.
  • Presedintele a vorbit din nou despre milioane de voturi fraudate. Am cerut ministrului Justitiei si astazi m-a informat, sunt 600 de plangeri referitoare la referendum si trimise in judecata pana in acest moment au fost trei persoane. Sigur, justitia trebuie sa se pronunte daca au fost vinovate sau nu. Intre milioane si 600, ce spun cifrele oficiale al Parchetului, iar Parchetul e departe de a fi considerat de partea Guvernului sau a USL.
  • Din cele 600 de plangeri, o s-o rog pe doamna ministru sa verifice, cred ca sunt cel putin vreo 200 facute impotriva primarilor PDL si a membrilor PDL care au luat buletinele oamenilor si nu i-au lasat sa vina la vot. Deci eu nu cred ca dl Basescu cand vorbea despre fraudare se referea si la astea.
  • In al treilea rand, apropo de respectarea deciziilor Curtii Constitutionale. Stiti foarte bine ca, desi am considerat nedrepte, aproape imposibil de explicat, am respectat deciziile CCR, si multe dintre ele au fost date dincolo de ceea ce inseamna vointa exprimata de electori si ceea ce trebuia interpretat. Exemplul cel mai bun, si care se concretizeaza maine, este faptul ca desi consider in continuare ca primul ministru al unei tari merge si reprezinta in Consiliul European tara respectiva cand se discuta despre buget, la noi cinci judecatori - votul decisiv a fost al dnei Aspazia Cojocaru - au spus ca trebuie sa mearga presedintele. Nu-mi place acea decizie, nu o consider dreapta si buna pentru Romania, dar o respect. Asa incat, toate aceste acuzatii, in momentul in care le pui fata in fata cu date concrete, date puse la dispozitie de institutiile statului si chiar de cei care l-au sprijinit pe presedinte in vara, se dovedesc simple vorbe aruncate in vant.
  • Tot ceea ce a spus presedintele ieri si alaltaieri ramane, cand faci o analiza serioasa, la nivelul unor declaratii de campanie electorala, care nu cred ca ajuta cu nimic jalnicele declaratii date de Blaga, Ungureanu, Neamtu si toti ceilalti din legiunea ARD.
  • (Mihai Gadea: Daca seful statului face aceste declaratii ce nu sunt pe o baza reala, in ce stat traim, in ce situatie ne aflam?) Ne aflam in situatia in care in aceasta vara 90% din cetatenii romani cu drept de vot au votat intr-un fel si votul lor a fost desconsiderat, pe niste criterii pe care - ni s-a spus atunci - ca reprezinta statul de drept. N-am fost de acord atunci, nu sunt de acord nici acum. Dar ni s-a spus "aruncam la cos 7,4 mil de voturi, ca sa salvam statul de drept". Inteleg ca totusi nu l-am salvat din ce zice presedintele.
  • Eu stiu un singur lucru: ca aceasta gandire, stramba pana la urma, nu va putea functiona si pe 9 decembrie. Daca pe 9 decembrie majoritatea romanilor care vin la vot vor vota pentru continuarea guvernarii USL, atunci toata aceasta pregatire ramane fara efect. Cat de mult i-a ajutat presedintele prin aceste iesiri pe cei de la ARD nu pot sa-mi dau seama, imporant este ca de doua zile, iata, n-am mai vorbit despre cazul de coruptie al deputatului PDL, am vorbit despre ce-a zis presedintele, n-am vorbit despre faptul ca platim corectii financiare de sute de milioane de euro pentru ceea ce Comisia Europeana si auditorii au spus ca a fost gresit in 2009-2011 la ministerul dnei Udrea, la ministerul Sulfinei Barbu si la ministerul domnului ala care isi tot da cu parerea - Lazaroiu, la ministerul dnei Boagiu. Probabil ca dl presedinte si-a dorit doua-trei zile in care sa ne devieze de la subiectele reale. Eu fac un efort, si i-am rugat pe toti colegii mei din USL, sa ne intoarcem la ceea ce intr-adevar ii intereseaza pe oameni: ce-am mostenit, ce-a fost rau si ce putem noi sa facem mai bun. Iar metodele astea de campanie ale dlui Basescu n-au functionat nici in vara, nu cred ca vor functiona nici in 9 decembrie. 

Despre "desemnarea unui premier in interes national":

  • (Care este interpretarea dvs cu privire la interesul national invocat de presedinte in desemnarea premierului dupa alegeri si care este replica pentru Sebastian Lazaroiu si Mihai Razvan Ungureanu care au spus ca afirmatiile presedintelui sugereaza ca nu veti mai fi desemnat premier?) Sunt suficient de bine informat ca sa va asigur ca dl presedinte Basescu nu da doi bani nici pe parerea dlui Lazaroiu nici pe a dlui Ungureanu. Motiv pentru care nu-mi cereti sa dau eu mai mult de doi bani pe Lazaroiu si pe Ungureanu. 
  • Issa in ceea ce a spus presedintele Basescu, ca va desemna in interes national, eu interpretez - poate gresit, dar va spun si pe ce ma bazez - interpretez aceasta exprimare in ideea in care vointa exprimata de catre romani pe 9 decembrie va fi interesul national. Interesul national nu este detinut nici de Basescu, nici de mine Victor Ponta, nici de presedintele Senatului sau presedintele Camerei, ci este definit de vointa cetatenilor. Dupa 9 decembrie, intr-o tara asa cum este Romania, cu multe rani deschise pe care trebuie sa le vindecam, intr-o Europa in care - si pot sa va spun dupa vizita de ieri de la Bruxelles - ca este extrem de tulburata si extrem de nesigura, interesul national al Romaniei este ca pe 10 decembrie, dupa ce oamenii au votat, sa respectam votul respectiv si sa avem stabilitate.
  • Are majoritate USL - USL desemneaza primul-ministru, face guvernul, pe 20 decembrie in prima zi de functionare a Parlamentului putem sa si prezentam noul guvern, prezentam pana la sfarsitul anului proiectul de buget, iar la inceputul anului viitor, dupa discutiile cu FMI, incepem sa aplicam masurile economice si sociale de care Romania are nevoie. Asta este interesul national, el se exprima prin alegeri. Daca romanii au hotarat in 2004 ca il vor presedinte pe Basescu - eu unul credeam ca nu-i bine, credeam ca era mai bine sa fie Adrian Nastase - dar oamenii votand in acest fel, interesul natiional a fost ca oamenii sa recunoasca acel vot.
  • Asa incat, eu mai degraba vad o portita lasata de presedinte pentru desemnarea unui prim-ministru impus prin votul oamenilor din 9 decembrie.

Despre coabitarea cu presedintele Basescu:

  • (De ce ati declarat ca atat presedintele cat si dvs ati pierdut in urma referendumului?) Traian Basescu a pierdut referendumul. Eu Victor Ponta am pierdut atunci, pentru ca eu ma consider un votant, eu am fost la referendum, am votat pentru demiterea presedintelui si lucrul asta nu s-a intamplat, nu pot sa zic ca am castigat; daca se realiza ceea ce am votat eu, atunci era o victorie pentru noi.
  • Coabitare inseamna ceea ce s-a intamplat in lunile septembrie-octombrie, atunci cand presedintele si-a vazut de agenda sa de presedinte. Cand a fost cazul sa discutam despre lucruri care tin intr-adevar de viata Romaniei in anul urmator - acordul cu FMI, fonduri europene, bugetul pe 2013 - ati vazut ca nu a fost din partea mea o respingere. Sigur, nu m-am dus sa ma insir cu tot Guvernul acolo la poarta la Cotroceni, m-am dus cu documente, cu lucruri concrete.
  • Iar coabitare pana la adopatrea Constitutiei sau pana la expirarea mandatului presedintelui Basescu inseamna respectarea de catre presedinte si de catre mine a atributiilor pe care le are fiecare institutie in parte.
  • Dl Blaga nu cred ca are cu cine sa coabiteze, nici cu presedintele Basescu, nici cu noi.
  • Eu am spus foarte clar, imi doresc sa raman prim-ministru si dupa 9 decembrie numai in varianta in care USL are majoritate absoluta in Parlament si continui cu un guvern al USL. In masura in care - nimeni nu stie pana la urma, sondajele ne spun un lucru, dar o sa vedem pe 9 decembrie seara - in masura in care USL nu obtine majoritatea absoluta, in mod sigur nu voi mai ramane prim-ministru.

Care este miza reala a acestor alegeri pentru USL?

  • In aceste sapte luni am invatat foarte mult, inclusiv faptul ca nu-i neaparat o mare fericire in momente grele sa fii intr-o functie importanta, deci nu este o miza personala.
  • Miza e ca Romania trebuie sa mearga inainte in destinul sau, nu ne putem intoarce la Udrea, Anastase, Boc. Trebuie sa facem dreptate pana la capat, noi am indreptat multe lucruri in aceste sapte luni, dar mai sunt, trebuie ca dl Blejnar sa raspunda in fata legii pentru ce a facut la ANAF, dl Duta pentru ce a facut la CNAS si dl Videanu pentru ce a facut la Oltchim.