Judecatorul CSM Cristian Danilet a declarat vineri seara, in emisiunea "Discutia Saptamanii", difuzata de B1 TV, ca procurorii Teodor Nitu si Ioan Irimie, propunerile Ministerului Justitiei pentru functiile de procuror general si procuror sef DNA "nu au fost cele mai bune optiuni dintre candidati", adaugand ca, dupa opinia sa, ministrul Justitiei nu se poate duce mai departe cu cei doi la presedinte. "Dupa cum o cunosc pe dna Pivniceru, cred ca va forta si va merge cu cele doua propuneri la presedintele tarii", a declarat Cristi Danilet precizand ca, in contextul modificarilor survenite la nivelul CSM-ului, presedintele Traian Basescu ar trebui sa tina seama de avizul negativ al profesionistilor din sistem.

Cristi DaniletFoto: captura B1 TV

Declaratii Cristi Danilet, despre procurorii Teodor Nitu si Ioan Irimie, propunerile Ministerului Justitiei pentru functiile de procuror general si procuror sef DNA:

  • Am instaorat niste criterii de integritate, de transparenta, vrem ca cei care ajung in anumite functii sa fie caracterizati prin meritocratie. Nu e un cuvant pe care sa il folosim prea des in limba romana.
  • Au fost doua etape ale acestei proceduri. Una s-a desfasurat in cadrul MJ, in care mai multi procurori din tara si-au depus proiectele, planurile de management, lucrarile. Ei au fost examinati in cadrul unei comisii constituite la nivelul MJ. Ministrul a desemnat pe cei mai buni dintre candidati cu care s-a prezentat in fata sectiei de procurori a CSM. Sectia de procurori, ieri, intr-un interviu public, a interogat cei doi candidati pe diverse chestiuni. Totul s-a finalizat cu un aviz negativ.
  • Fara nicio indoiala as fi votat pentru un aviz negativ in cazul celor 2 procurori.
  • Intra-adevar, nu au fost cele mai bune optiuni dintre candidati.
  • Ministrul Justitie are pretentia asta, ca au fost cei mai bine pregatiti, cei mai bine potriviti profilului functiei dintre cei care au candidat.
  • Solutie penrru ceea ce urmeaza nu este data de lege pentru ca aceasta procedura, cum am spus, am creat-o noi ad-hoc, Ministerul Justitiei, CSM-ul au analizat niste criterii, niste proceduri dupa care sa fie numiti cei doi procuroi la conducerea Ministerului Public si DNA-ului
  • Pareare mea este ca ministrul nu se poate duce mai departe cu ei, ar fi o greseala, sa insiste ca cei doi procurori sa junga la la presedinte ca presedintele tarii sa decida. Da, legal poate sa o faca. Presedintele poate sa treaca peste avizul CSM, poate sa isi asume el politic. [...] S-a intamplat asta. Anii urmatori numirii Laurei Codrutei Kovezi pentru al doilea mandat  ne-au demonstrat ca presedintele a avut dreptate.
  • Problema pe care o avem acum este daca presedintele poate sa treaca peste un aviz dat in 2012 de noul CSM. Noul CSM a venit cu alte optiuni, sa alegem oameni cat mai potriviti, dupa criterii transparente, ati vazut cu totii am citit CV-uri, planurile de management, am vazut interviurile.
  • Lucrurile sunt azi mult mai bine puse la punct decat in fostul CSM. Cred ca CSM-ul a evoluat si cred ca presedintele si alti factori decidenti ar trebui sa tina cont de avizul profesionistilor din sistem.
  • Dupa cum o cunosc pe dna Pivniceru, cred ca va forta si va merge cu cele 2 propuneri la presedintele tarii.
  • (despre ceilalti doi candidati, de rezerva -n.r) Eu ma intreb, daca acestia doi au fost cei mai buni, mi se pare logic ca urmatorii doi de pe lista sa nu fie cei mai buni.
  • Dupa lege, ministrul ar fi putut sa aleaga orice procuror din Romania, nu era necesara selectia. Dar noi am stabilit cu CE sa avem o procedura, sa fie transparenta. Procedura aceasta nascuta in graba a facut ca procurorii sa nu aiba incredere in ea.
  • Daca avem procurori slabi, inseamna ca avem mult de perfectionat in sistem.
  • (despre cazul Teodor Nitu)E foarte important ca persoanele care ajung acolo sa aiba un trecut lamurit.

Despre declaratiile lui Victor Ponta cu privire la Daniel Morar si dosarul Oltchim:

  • Au existat critici la adresa justitiei sui sub fosta guvernare dar parca niciodata criticele nu au fost atat de extreme ca din vara aceasta pana in prezent.
  • Se creaza impresia publicului ca justitia este dependenta de politic.

Despre propunerile USL pentru modificarea Constitutiei astfel incat sa limiteze atributiile CCR:

  • Incerc sa fiu diplomat sa spun ca este o prostie.