Premierul Victor Ponta l-a atacat la randul sau pe presedintele Traian Basescu, comparandu-l cu Nicolae Ceausescu, el afirmand despre seful statului ca este "disperat si pornit impotriva tuturor" inainte de alegerile din 9 decembrie. "Mie mi s-a parut interesanta paralela facuta astazi cu Ceausescu. Da, dl Basescu este ca Ceausescu in '89 - disperat, pornit impotriva tuturor. Eu cred ca nu merita niciun raspuns decat ceea ce ii vor raspunde romanii pe 9 decembrie", a declarat Ponta luni seara, in emisiunea Sinteza zilei (Antena 3). Intr-o conferinta de presa sustinuta luni, seful statului l-a asemuit pe Victor Ponta cu Ceausescu pentru dublul limbaj folosit in exterior si in mediul intern. "Apropo, mi-a placut asta cu "nu poti sa spui in strainatate altceva decat acasa". Pai acasa e paraleu de cand a venit de la Bruxelles, acolo era in genunchi, nu indraznea sa deschida gura sa spuna ceva pentru Romania", a reactionat Ponta la Antena 3.

Victor PontaFoto: captura Antena 3

Declaratiile lui Victor Ponta:

  • Si cand nu urmaresc direct sunt informat despre ce mai spune dl Traian Basescu in aceasta campanie electorala, pentru ca domnia sa e in campanie electorala si simte nevoia in fiecare seara sa iasa.
  • (Mihai Gadea: Nu poti sa te comporti ca un birjar...) Dl Basescu se comporta tot timpul asa. Asta este Traian Basescu, asta a fost tot timpul. Dincolo de asta, sigur ca primul impuls - fie al dlui general Corneliu Dobritoiu (ministrul Apararii, n.r.), care si-a castigat si gradul si functia de ministru prin merite proprii, nu i le-a dat nimeni si nu i le poate lua nici macar Traian Basescu; fie ca e vorba de Crin Antonescu, care in orice sondaj politic are increderea a unui numar de patru ori mai mare decat Traian Basescu; fie ca e vorba de mine, care ocup o functie publica, ca si dl Basescu, motiv pentru care eu nu-i spun niciodata Basescu, ci domnul presedinte - deci primul impuls este sa reactionezi, sa-l pui la punct, sa-i spui "Domnule, tu esti primul care incalci regula bunului simt", in primul rand ca exprimare.
  • Pe de alta parte ma gandesc la urmatorul lucru: de ce il urasc atat de tare oamenii pe Traian Basescu? Pentru ca opt ani de zile domnia sa ne-a impus in primul rand un scandal si o nesiguranta continua, un limbaj... dl Basescu se exprima mult mai urat decat oricine in orice emisiune criticata de cei de la CNA. O nesiguranta, o domnie a minciunii, este totusi omul care a distrus Romania, a distrus viata a milioane de romani - de la milioane de pensionari, bugetari, la oameni care si-au pierdut viata la propriu, fizic, in urma deciziilor luate de Traian Basescu. 
  • Si-atunci eu imi reprim aceasta dorinta de a-i da raspuns, de a reactiona la nivelul la care domnia sa se exprima si spun un singur lucru: dl Basescu se comporta asa pentru ca pe 9 decembrie, romanii vor veni la vot si vor vota ce cred ei ca este mai bine. Eu cred ca vor vota pentru ca acesti opt ani de minciuna, de mitocanie, de calomnii sa se incheie.
  • Mie mi s-a parut interesanta paralela facuta astazi cu Ceausescu. Da, dl Basescu este ca Ceausescu in '89 - disperat, pornit impotriva tuturor. Eu cred ca nu merita niciun raspuns decat ceea ce ii vor raspunde romanii pe 9 decembrie.
  • Dar e foarte important ca oamenii, dincolo de suparare, de indignare, sa inteleaga ca daca vrem sa terminam acesti opt ani de scandal, de insulte, de calomnii, de rau facut Romaniei, trebuie sa vina la vot pe 9 decembrie; acolo o sa-i raspund si eu.
  • Apropo, dl Basescu ne-a amenintat, sa nu-l provocam sa iasa... sa iasa, domnule! Ca sunt oamenii care s-ar putea sa uite ce inseamna Traian Basescu, vreau sa iasa in fiecare zi dl presedinte, sa fie el insusi - pentru ca astazi a fost el insusi - cu insulte, minciuni, cu amenintari, pentru ca nu stiu daca ati remarcat, dar tot timpul ii ameninta pe oameni - si toti cei care il vad sa-si aduca aminte cine este Traian Basescu si atunci cred ca vor veni pe 9 decembrie. Eu vreau sa iasa si de doua ori pe zi daca se poate, ca oamenii sa nu uite ce inseamna Traian Basescu. 
  • Eu nu-l ascult pe Traian Basescu, ce sa asculti de la cineva care te-a mintit de o mie de ori, care azi zice una, maine altceva. Daca vreti neaparat un exemplu, cu bugetul, "sa-mi arate bugetul"... da' ce, dl Boc i-a aratat bugetul in 2008? Dar dl Ungureanu i-a aratat bugetul? Dar eu, ca dimineata a fost motiunea de cenzura, seara m-a desemnat prim-ministru. Ce buget? Vorbeste asa ca sa se afle in treaba. 
  • Dl Basescu are in fata un termen: 9 decembrie. Dupa termenul 29 iulie, in care, spre socul domniei sale si al tuturor celor care il sustineau, 90% dintre romani i-au spus sa plece acasa. Pe 9 decembrie inceteaza definitiv domnia regimului Traian Basescu. 
  • Sigur ca in continuare va incerca sa ne faca toate relele posibile, asta face de sapte luni, nu face altceva decat sa ne saboteze, sa ne bage strambe.
  • Apropo, mi-a placut asta cu "nu poti sa spui in strainatate altceva decat acasa". Pai acasa e paraleu de cand a venit de la Bruxelles, acolo era in genunchi. Era in genunchi, nu indraznea sa deschida gura sa spuna ceva pentru Romania, pentru viitorul tarii noastre. Pentru ca in 2014-2020 dl Basescu o sa fie la pensie si o sa vrea sa-i platim noi pensia.
  • Oamenii nu-l asculta pe Traian Basescu, se enerveaza cand il vad din nou si isi aduc aminte de toate relele.
  • Eu cred ca noi suntem extrem de responsabili fata de cei 60% dintre romani care spun astazi ca ar vrea sa ne voteze.
  • Doamne-fereste sa nu ma laude Traian Basescu, pentru ca ar insemna ca sunt ca el. Cat timp ma jigneste, cat timp il vad ca turbeaza cand aude de USL, inseamna ca ne facem datoria, inseamna ca facem ce trebuie.
  • Votul din 9 decembrie este un vot decisiv, este un vot prin care inchidem o perioada a istoriei Romaniei, perioada Basescu. O perioada pe care o consider tragica pentru Romania, in care, in loc sa progresam, ne-am intors la lucrurile rele din vremea comunismului.
  • Este bine ca Traian Basescu apare la televizor, ca lumea sa-si aminteasca de toate relele si toate fetzele sale urate.
  • Nu e valabil nici macar un minut ce te intelegi cu Traian Basescu. Asta e un lucru pe care l-am invatat toti, stim foarte bine ca e un om fara cuvant si care si-a injunghiat pe la spate toti aliatii. Si dl Tariceanu stie chestia asta, apropo de laudele pe care i le aduc acum lui Tariceanu, nu tot ei l-au facut in toate felurile, dl Basescu si cu ceilalti?
  • Traian Basescu are o singura sansa: ori sa-i sperie pe oameni, sa-i ameninte, sa le spuna "nu veniti la vot ca veniti degeaba, ca eu oricum pun pe cine vreau". Ceea ce e o minciuna, nu pune pe cine vrea, ca daca punea pe cine vrea nu ma punea pe mine niciodata prim-ministru, va e foarte clar cat de mult ma iubeste pe mine Traian Basescu.
  • Iar noi trebuie sa ramanem si vom ramane uniti, iar acest lucru il garantez si l-au garantat toti colegii mei din USL.
  • Incet-incet ii taiem din puterile uriase pe care acest om le-a avut asupra romanilor. Si da, inclusiv la Bruxelles n-a putut sa mai mearga cum mergea de obicei, stiti ca mergea in secret, nu spunea nimanui ce face pe-acolo, angaja Romania la tot felul de lucruri rele. Acum am stat si l-am presat, l-am obligat, desi, repet, s-a dus in genunchi, l-am obligat - asa, in genunchi - sa spuna "dom'le, eu as fi de acord cu tot ce spuneti voi, dar am un guvern si un parlament care nu ma lasa". 
  • Eu cred ca drumul nostru european va fi mult mai bun si mai usor fara un presedinte ca Traian Basescu. Basescu ne-a scos din Europa in acesti ani, ne-a facut mai saraci, ne-a facut mai neincrezatori in fortele noastre, ne-a facut sa ne simtim umiliti de fiecare data, ca vine cineva de nu stiu unde si ne zice ce avem de facut. E un presedinte care ne-a vandut pe toti ca sa-si tina lui scaunul.

Despre motivarea in cazul lui Adrian Nastase:

  • Ca prim-ministru nu trebuie sa comentez eu hotarari judecatoresti, dar fac doua comentarii, unul politic si unul juridic:
  • -cel politic. Cine este marele acuzator al lui Adrian Nastase? Traian Basescu. Cu Adrian Nastase premier am intrat in NATO, am intrat in UE. Cu Traian Basescu presedinte aproape am iesit din Europa si suntem poporul cel mai pedepsit de propriul presedinte.
  • -cel juridic. Pot sa va spun doua lucruri, ca om care a studiat dreptul si a practicat dreptul. In justitie nu pedepsesti ca in presa sau ca in opinia publica: l-am vazut, nu ne place. In justitie nu ai dreptul sa condamni decat pentru probe. Or, am citit si am constatat ca nu e vorba de probe aici. Daca e vorba de exemple pe care trebuie sa le dam societatii, pai in acest moment - facem sondaje de opinie cu totii - cei mai corupti oameni din Romania sunt Traian Basescu, Adriean Videanu, Dan Diaconescu. Pe ei de ce nu-i dam exemplu? 80% dintre romani ii considera pe acestia niste infractori si niste corupti care s-au imbogatit pe banii nostri. N-ar trebui maine sa-i condamne, exact pe hotararea lui Adrian Nastase, pe toti trei?