Filosoful Gabriel Liiceanu a vorbit la B1TV despre diferenta dintre nationalism si patriotism si despre Romania in contextul european: "Nationalismul este cea mai banala arma la care pot apela politicienii atunci cand au nevoie. Problema nu e a nationalismului, ci a patriotismului" a explicat invitatul, o notiune fiind eminamente negativa, cealalta, eminamente pozitiva. A continuat mentionand: "Am iesit dintr-o epoca (regimul comunist-n.red.) in care minciuna era promovata prin teroare, nimeni nu o credea. Acum se apeleaza la minciuna manipulatoare."

Principalele declaratii

  • Un nationalist consolideaza imaginea poporului lui pe spezele ingrijirii strainului. Este un mod de a inchide ochii la defectele proprii, si de a trece cu vederea, in negativ, strainul. Patriotismul este un sentiment de iubire autentic, se bazeaza pe constientizarea defectelor proprii si prin dorinta de a le elimina
  • Nationalismul nostru e foarte ieftin, poti sa scoti pe gura orice, dar daca te uiti la faptele celor care proneaza nationalismul se naste o prapastie uriasa intre vorbe si fapte
  • Nationalismul este cea mai banala arma la care pot apela politicienii atunci cand au nevoie. Este o arma clasica in modernitate. Au apelat la ea o gramada de puteri ale lumii, sub ochii nostri. E o arma la fel de veche ca pistolul. Scoti pistolul nationalismului, tragi cu el, nimeresti la tinta
  • Am iesit dintr-o epoca (regimul comunist-n.red.) in care minciuna era promovata prin teroare, nimeni nu o credea. Acum se apeleaza la minciuna manipulatoare.
  • Nu este vorba de genele romanilor, suntem ce suntem datorita contextului istoric, care ne-a modelat. Spre exemplu: daca Romania ar iesi maine din UE ar insemna condamnarea la saracie. UE inseamna trei lucruri esentiale: comert liber, piata comuna a muncii si capitalul in miscare intre tari.
  • Elitele din fiecare segment al societatii au un aport major in progresul acestei lumi. Tarile din Occident au avut noroc.
  • Noi dorim sa fim egali cu ceilalti europeni, sa ne pastram demnitatea. Ne dorim un sistem de valori ca cel din Occident.