Premierul Victor Ponta a declarat sambata seara, la Romania TV, ca "USL nu a adus niciun om sa il huiduie pe presedintele Traian Basescu" la parada militara de 1 Decembrie, precizand si ca, daca seful statului ar fi "considerat", ar fi venit sa dea mana cu el si cu Crin Antonescu. Ponta a afirmat ca nu vede o falie in societate, insa exista riscul ca sprijinul pentru USL sa se transforme in ura daca asteptarile oamenilor, care vor schimbare "dupa regimul Basescu", nu sunt satisfacute.

Principalele declaratii facute in timpul emisiunii:

Fara sa exagerez, a fost ziua de 1 Decembrie pe care eu am trait-o la intensitatea cea mai mare in cei 40 de ani de viata.

La guvern au fost cateva mii de oameni care au venit sa viziteze. Am participat si am vazut ziua portilor deschise.

Am plecat de la sediul USL, ne-am asezat la locul nostru si am asteptat sa vina seful statului, el este cel care vine ultimul asa este normal. dumnealui nu a considerat ca trbeuie sa vina sa ne salute, nu a fost nicio tensiune.

Eu am stat la parada alaturi de oamenii de care imi face placere sa stau la parada.

Daca dl presedinte considera necesar, venea si intindea mana. Daca nu a dorit sa ne salute e decizia domniei sale, nu ma simt jignit in niciun fel.

Nu a trmis USL niciun om sa il huiduie pe Traian Basescu. Au fost huiduieli dar nu atat de pronuntate. Putem sa trecem peste aceste momente cu demnitate sau putem sa continuam un circ.

Despre mesajul de 1 decembrie al lui Traian Basescu: Este un fel de truism, un fel de "sa ne fie bine ca sa nu ne fie rau". Se intampla cand iti scriu altii discursurile.

Cine sunt principalii responsabili de falia dintre cele doua tabere de romani? O falie adevarata exista in societatea americana, acolo unde doi candidati la prezidentiale au obtinut un scor asemanator. Acum aceasta falie la noi este doar la nivelul comentatorilor. In ceea ce priveste societatea, nu exista o falie intre cei care voteaza USL si cei care voteaza ARD.

Exista o uriasa falie intre cei care se descurca si nu ii intereseaza si cei foarte foarte multi care spun ca "era mai bine pe vremea lui Ceausescu", nemultumita de ce a fost in ultimii ani.

Imediat dupa 9 decembrie, acest urias sprijin pentru USL inseamna un urias orizont de asteptare, care daca nu primeste satisfactie repede se va transforma in ura.

Lumea are o asteptare uriasa, "sa nu mai fie nimic ca pe vremea lui Basescu". Daca voi, Ponta, Antonescu, sunteti in stare sa schimbati.

Modificarea Constituiei trebuie facuta de toate partile politice, la anul nu il mai priveste pe dl Basescu ci pe urmatorul presedinte. Cu societatea civila, toti cei care au un punct de vedere.

Ce va reprosati cel mai grav? Nu sunt eu cel care imi fac propria analiza, am reusit sa stingem multe incendii pe care le-am gasit insa intr-adevar ce trebuie sa prezint mai mult, incepand cu 9 dec seara, este planul de societate pe care o forta politica cu o majoritate uriasa trebuie sa il aiba, nu e suficient sa castigam alegerile.

Ce le reprosati lpremierilor Boc si Ungureanu? Nici asta nu vreau sa fac. Nu poti sa lasi o tara intreaga, un guvern, un parlament, viata de zi cu zi, doar la decizia unui singur om. Acel om, oricat de bine intentionat - si nu a fost cazul, oricat de capabil - nu a fost cazul, daca nu are pe nimeni sa spuna "gresesti", duce la dezastru.

O hotarare buna a unuia dintre cei doi premieri? Dl Ungureanu a facut bine ca l-a schimbat pe Blejnar de la ANAF, iar dl Boc - sa va spuna dl Ungureanu ce a facut.

Cand Florin Iaru ii aminteste de masura instalarii camerelor de supraveghere la bacalaureat: Da, este un lucru bun, cand am ajuns la guvernare se pregatea bacalaureatul si am zis camerele trebuie lasate, nu e normal sa furi.