Presedintele PNL Crin Antonescu a confirmat sambata seara, la Antena 3, ca in noaptea de miercuri s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. Potrivit lui Antonescu, respectiva intalnire a avut un caracter informal, iar subiectul de discutie a privit modul in care se va proceda in continuare si desemnarea lui Victor Ponta ca premier.

Antonescu si Ponta, la Antena 3Foto: Captura Antena 3

UPDATE: Premierul Victor Ponta a confirmat la randul sau ca a participat miercuri seara la o intalnire informala cu presedintele Traian Basescu, dar a refuzat sa dezvaluie despre ce s-a discutat. "Eu nu povestesc din intalniri informale", a spus Ponta, precizand insa ca scopul discutiilor a fost acela de a evita o noua criza politica.

Crin Antonescu a afirmat ca a avut, impreuna cu premierul Victor Ponta, o intalnire informala cu seful statului, la care s-a discutat despre desemnarea viitorului sef al Guvernului, dar a tinut sa sublinieze ca la acea intalnire "nu a semnat nimeni in numele USL si nu s-a angajat la vreun compromis".

"A fost o intalnire informala (cu Traian Basescu). Eu nu am niciun motiv sa evit raspunsul, pentru ca nu am nimic de ascuns. (...) Inteleg foarte bine toate nelinistile care pot veni in asemenea momente, cu atat mai mult in legatura cu un posibil pact secret cu Traian Basescu. Am aceleasi sentimente, aspiratii si nelinisti ca fiecare din oamenii care au votat cu USL. Nu e vorba de niciun parteneriat. Da, a fost o intalnire informala, nu a fost secreta, ci informala. In viata politica exista intalniri informale. Asta nu inseamna pact, nu inseamna intelegere sau renuntarea la pozitiile publice adoptate. Dar nu inseamna nici conferinta de presa. Exista si in regulile politicienilor ca despre intalniri informale sa nu bata toba", a spus Antonescu la Antena 3, citat de Agerpres.

"Pot confirma ca intalnirea a avut loc, ca a avut ca subiect de discutie cum se procedeaza mai departe, ca punctul de vedere al meu si al colegilor a fost ca se procedeaza normal in raport cu Constitutia si democratia, in sensul ca Victor Ponta este numit premier. Nu s-a cedat, nu s-a dat, nu s-a promis, nu s-a targuit nimic in schimbul acestui lucru. Asta s-a discutat. Sunt primul care o spun public. Nu a semnat nimeni in numele USL ceva, nu s-a angajat nimeni la vreun compromis", a subliniat Antonescu.

Acesta a precizat ca partile prezente la intalnire s-au despartit cu concluzia de "a se proceda normal". "Fara sa am nimic de ascuns, mai multe despre acest subiect eu nu spun", a declarat el.

"Iar ceea ce s-a intamplat la Bruxelles, scenele in care presedintele Traian Basescu fugea cu hartii tragandu-i de maneca pe liderii europeni sunt scene jenante pentru Romania", a continuat liderul PNL.

Totodata, el a precizat ca nu stie ce contin documentele pe care le-a inmanat Traian Basescu la Bruxelles. "Nu am habar, am raspuns la Teleorman intr-o doara ca am idee, nu stiu ce ar putea scrie acolo, nu vad ce putea scrie ca sa fii in situatia jenanta sa tragi de maneca omologi europeni sa le arati niste hartii", a spus el. (Antonescu declarase vineri ca are idee ce contine documentul dat de presedintele Basescu liderilor europeni, dar ca nu spune, n.r.).

Antonescu a negat faptul ca Traian Basescu ar fi devenit "partener" al USL, afirmand ca pentru USL presedintele ramane ceea ce a fost si inainte de campania electorala - "persona non grata" - si a explicat ca intalnirea de la Cotroceni nu a fost facuta publica pentru ca nu avea "relevanta".

"Raporturile intre oamenii politici si votanti sunt totusi unele limitate la ceea ce are relevanta cand se angajeaza ceva, se iau decizii. Nimeni nu are obligatia sa treaca pe o televiziune si sa anunte. (...) Faptul ca noi am cedat ceva este un perfect neadevar. Nu am nicio legatura si nici intalnirea nu a fost in legatura cu hartiile cu care umbla Traian Basescu la Bruxelles. Vrei sa arati niste hartii unui coleg european exista birouri. Oamenii pareau, Barroso, Schulz, incurcati. Dar acest lucru nu are nicio legatura nimic cu USL. De ce am fi cedat in cea mai puternica pozitie in care ne aflam? Credeti ca am innebunit peste noapte? As spune la randul meu ca meritam putina incredere dupa acesti ani", a adaugat Antonescu.

Copresedintele USL a negat faptul ca ar fi fost solicitari din partea unor lideri ai Uniunii Europene sau a ambasadorului SUA la Bucuresti pentru discutiile cu seful statului si a subliniat ca in cadrul intalnirii nu s-a discutat pe niciun fel de documente.

"Nu, mie in niciun caz nu mi-au solicitat. Am mers invitat cu dl Ponta. Nu am vorbit cu Gitenstein, nimeni din afara Romaniei nu mi-a transmis, fie si aluziv, vreun semnal ca ar trebui sa vorbesc cu dl Basescu. (...) Cred ca cineva s-a grabit sa informeze presa. Pentru mine, suspectul e Traian Basescu. (...) In timpul campaniei a facut atacuri de o violenta fara precedent si s-a jurat apasat ca nu-l va numi premier. In fata rezultatului avea un disconfort", a mai spus Antonescu.

Invitat in aceeasi emisiune, presedintele conservator Daniel Constantin a spus ca el nu a mers la intalnire, dar ca are cunostinta despre discutia purtata la Cotroceni. "Nu exista niciun fel de bresa intre liderii USL. (...) Cred ca intalnirea a avut loc intr-un registru normal", a sustinut liderul PC.

Ponta, despre intalnirea cu Basescu: A fost in ideea de a evita o noua criza politica

"Dincolo de ce v-a relatat Antonescu, eu nu povestesc din intalniri informale si din discutii informale. Vreau sa reiterez ca ceea ce am facut impreuna (cu Crin Antonescu - n.r.), am facut in ideea pe care ne-o asumam ca Romania nu avea nevoie de luni de un nou razboi, de o noua criza politica, de o noua instabilitate, ci dimpotriva, avea nevoie de luni de o situatie foarte clara si stabila si asta inseamna un nou Guvern pana la Craciun", a spus Ponta la Antena 3, potrivit Agerpres.

Intrebat daca intalnirea a avut loc la invitatia presedintelui Traian Basescu sau la cererea fostului ambasador american Mark Gitenstein, Ponta a afirmat ca "nu are nicio legatura".

La intrebarea daca in urma intrevederii avute la Cotroceni se subintelege ca este deja "premier desemnat" si ca a primit "teme", Ponta a aratat ca seful Executivului va fi desemnat luni, dupa consultarea presedintelui cu partidele politice.

"Nu va pot confirma asa ceva din simplu motiv ca luni dimineata au loc consultarile constitutionale la Palatul Cotroceni, dupa aceea presedintele va face un anunt privind desemnarea candidatului la functia de prim-ministru", a adaugat Ponta.

De asemenea, el a refuzat sa raspunda daca "a semnat ceva" cu Traian Basescu, iar la intrebarea daca documentul pe care seful statului i l-a inmanat la Bruxelles presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, are vreo legatura cu discutia de la Cotroceni, Ponta a spus ca "nu are de unde sa stie asa ceva".

El a promis insa ca il va intreba pe Schulz despre continutul documentului primit.

***

Presa a relatat in ultimele doua zile ca documentul pe care presedintele Traian Basescu l-a inminat la Bruxelles presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, in timpul fotografiei de grup, continea un "acord de coabitare", convenit in urma unei intalniri de taina intre seful statului si liderii USL.

Site-ul dcnews a scris vineri ca "din cat se pare, Basescu a discutat personal cu Victor Ponta, Liviu Dragnea si Crin Antonescu, inainte de plecarea la Bruxelles. O conventie intre fortele politice din Romania ar fi putut fi solicitata de liderii europeni si de SUA, ambasadorul Mark Gitenstein intalnindu-se pe 12 decembrie cu premierul Ponta. Discutia intre cei trei lideri USL si Traian Basescu ar fi avut loc la Cotroceni, miercuri seara".

Potrivit sursei citate, "Basescu i-a spus lui Schulz ca a convenit cu USL continutul documentului. Acesta cuprinde o declaratie comuna de sustinere a viitorului Romaniei si a parcursului sau euro-atlantic. Sunt fraze generale, despre eforturile pe care le vor face impreuna fortele politice din Romania, pentru a asigura stabilitatea tarii si continuarea reformelor. Conditiile de coabitare, mentionate in document, mentioneaza reguli generale, aflate, de altfel, in obligatiile constitutionale ale partilor implicate".

Vineri seara, intr-o emisiune la Antena 3, secretarul general al PSD Liviu Dragnea nu a infirmat informatiile cu privire la o intalnire de taina care ar fi avut loc intre presedintele Traian Basescu si trei lideri ai USL, dar nu a dorit sa dea detalii in acest sens. "Haideti sa discutam de luni", a spus Dragnea, potrivit Agerpres.