Liderul USL, premierul Victor Ponta, a declarat sambata seara, la Antena 3, ca este dispus sa acorde UDMR un post de ministru in viitorul Cabinet, in ideea ca Guvernul sa fie ferit de perceptia ca este "un guvern de doua treimi ca cel din tara vecina, din Ungaria, care asupreste minoritati politice sau nationale", transmite Mediafax.

Intrebat daca ar fi dispus sa acorde UDMR un portofoliu de ministru, premierul a raspuns afirmativ.

"Da, eu as fi dispus, in ideea in care actuala majoritate si actualul Guvern trebuie ferit de perceptia ca este un guvern de doua treimi ca cel din tara vecina, din Ungaria, care asupreste minoritati politice sau nationale. Este parerea strict a mea, personala. Garantez ca, daca luni presedintele Basescu ma nominalizeaza ca si candidat la functia de prim-ministru, impreuna cu domnul Antonescu si domnul Daniel Constantin, vom avea o asemenea discutie cu UDMR", a spus Ponta, precizand insa ca nu stie care va fi finalul acestei discutii.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, sambata, ca, dupa consultarile de la Cotroceni si dupa desemnarea primului-ministru, va urma o intalnire cu liderii USL pentru discutarea intrarii Uniunii la guvernare, urmand sa fie discutate si portofoliile care ar putea reveni Uniunii.

  • Tot sambata seara, la Antena 3, co-presedintele USL Crin Antonescu a declarat ca, in opinia sa, UMDR nu va face parte din viitorul Guvern, subliniind ca articolul 1 din Constitutia Romaniei nu se schimba, potrivit Agerpres.

El a spus ca USL este in discutii cu UDMR si ca luni liderii celor doua formatiuni se vor intalni.

"UDMR nu este alaturi de USL. USL este intr-o discutie cu UDMR. Am avut o discutie noi, reprezentantii USL, cu liderii UDMR mult inainte de alegeri in care am discutat despre faptul ca ar fi bine sa facem parte din aceeasi majoritate in conditiile in care raporturile se apropiasera cumva, la investirea Guvernului Ponta. (...) Am facut acest angajament reciproc, s-au intamplat lucruri profund neplacute dupa aceea. (...) Am discutat cu UDMR le-am spus ceea ce este acceptabil pentru noi si ce nu, le-am spus ce variante de colaborare vedem si asteptam sa vedem daca UDMR intelege ca numai in acele conditii putem discuta despre colaborare si vom vedea sub ce forma. O sa ne intalnim luni si o sa vedem. Va pot asigura ca UDMR nu va fi la guvernare decat in conditii - , mi se pare putin probabil ca sa fiu sincer -, rezonabile. (...) Eu insa reiau estimarea ca nu vor fi", a spus Antonescu, adaugand ca USL si-ar dori ca "problema" articolului 1 din Constitutie sa se inteleaga de UDMR "odata pentru totdeauna".