Presedintele PDL, Vasile Blaga a discutat la Digi24 despre intalnirea dintre co-presedintii USL Crin Antonescu si Victor Ponta si presedintele Traian Basescu: "Am aflat de aceasta intalnire din presa. Este o intalnire normala, nu stiu de ce cei care au participat la ea nu au anuntat-o imediat. Este firesc ca dupa alegeri, daca tot vorbim de coabitare, sa aiba loc si astfel de intalniri informale."

Democrat liberalul a mai precizat ca "este nevoie de un guvern, cat mai rapid" si ca formula aleasa de presedintele Traian Basescu de a invita toate partidele parlamentare in acelasi timp, este normala: "'Este firesc. Probabil ca nu este uzual, pentru ca nici nu am avut majoritati de 66 % pana acum, cel putin in ultimii opt ani de zile nu am avut astfel de majoritati. Au fost de fiecare data majoritati, haideti sa le spun, fragile. Intr-adevar, in 2008 a fost o mare coalitie intre stanga si dreapta, intre noi si PSD. Credem ca avem nevoie de un guvern cat mai rapid cu putinta si am spus asta si in timpul campaniei electorale, pentru a nu pierde vremea. Pana la urma suntem in fata unui an, 2013, care se anunta dificil."

Vasile Blaga a mentionat ca nu va fi nicio surpriza la Controceni, iar Victor Ponta are sanse mari sa fie numit premier.

"Daca USL va veni cu propunerea Victor Ponta, nu cred ca va fi o surpriza. Parerile domnului presedinte despre domnul Ponta, probabil, nu se vor schimba, dar, pana la urma, discutam despre un vot popular in favoarea USL", a precizat Vasile Blaga.

El a mai precizat ca PDL nu va propune un nume de premier: "Noi, PDL, nu propunem un candidat pentru functia de premier. Cu tot ARD-ul, cu 80 de voturi in Parlament, nu poti sa-ti creezi o majoritate. Un nume de premier ar fi fost o copilarie. Noi am analizat acest lucru extrem de serios in Colegiul Director de vineri (CDN al PDL - n.red.), am adoptat aceasta pozitie. USL va merge unit la Cotroceni, eu asa cred. Pe de alta parte, noi vom fi in Opozitie, sarcina noastra este de a scoate in evidenta eventuale derapaje ale Puterii, spre acest lucru trebuie sa ne concentram in continuare".

Elena Udrea a declarat la RTV ca in cazul in care Victor Ponta va fi desemnat pentru un nou mandat in functia de prim-ministru acesta ar trebui sa semneze un angajament de coabitare, astfel incat conflictele dintre presedintie si guvern sa inceteze. A mai mentionat ca sunt sanse mari ca Victor Ponta sa fie numit in functia de premier.

"Suntem intr-o situatie clara in urma alegerilor si indiferent care e parerea domnului Basescu despre Ponta, avem un vot de 60% pt USL si o situatie care nu permite intrarea in criza politica. Scorul ARD nu-i da lui Traian Basescu prea multe variante de premier. Daca USL continua sa mearga cu o singura propunere si acela e domnul Ponta, sunt foarte mari sanse sa fie dansul premier. Cred ca propunerile domnului Basescu sunt limitate de Constitutie si de votul de duminica. Cred ca Ponta nu va fi un premier bun, dar electoratul a votoat USL, deci vrea sa vada guvernul USL."

A continuat mentionand: "Nu mi s-ar parea un lucru rau. Mi se pare un angajament ca toti care intra in procesul de coabitare o fac in fata poorului si garanteaza ca lucrurile vor intra intr-o perioada de coabitare constitutionela. Toata lumea si-ar dori sa nu mai vada conflicteel din asta vara. Poate fi o coabitare pentru reforma constitutionala, legea electorala sau legea sanatatii. Traba Guvernului si a Presedinitiei e sa incerce sa contruiasca."