Cum a gestionat Radu Carp banii publici la Institutul Diplomatic Roman. Amicul fostului ministru de Externe Teodor Baconschi a incalcat legea dupa bunul plac. Acum, Carp a fost desemnat de catre Vasile Blaga sa reprezinte PDL in Consiliul de Administratie al TVR Radu Carp va da socoteala in instanta pentru modul in care a gestionat banii de la IDR Ascensiunea lui Radu Carp a inceput dupa alegerile prezidentiale din 2009, cand un nou guvern condus de Emil Boc s-a (re) instalat la Palatul Victoria, iar Teodor Baconschi a devenit ministru al Afacerilor Externe. Baiatul de casa al acestuia din urma, Radu Carp - profesor la Universitatea Bucuresti - preseaza puternic pentru a-si atinge visul: directia Institutului Diplomatic Roman (IDR). Un singur obstacol: directorul general Vlad Nistor, in functie din anul 2005, si profesor la aceeasi universitate! O sarcina grea pentru ministrul Baconschi, concomitent si presedinte al IDR, caci celui vizat nu i se poate reprosa nimic, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

PDL, pe urmele UMP francez. Scandalul penibil din cadrul UMP din Franta, care risca sa ajunga la Tribunal, pare sa se reproduca si la omologul sau din Romania, PDL (ARD). De fapt nu exista nicio legatura directa, in ciuda faptului ca militantii ARD au luat UMP (Union pour un Mouvement Populaire) ca model pentru crearea unei federatii a miscarilor de dreapta, renuntand doar in ultima clipa la denumirea de "Miscare Populara". Infrangerea, prin ea insasi, si situatia precara de opozanti, favorizeaza insa peste tot divergentele. Cu ceva timp in urma s-a vorbit de ruperea PDL, mai cu seama in preajma Congresului din mai 2010. Atunci, Vasile Blaga si partizanii sai, care intre timp au parasit partidul, au asediat citadela prim-ministrului Emil Boc, aparat de autoritatea sa guvernametala si in culise, de presedintele Traian Basescu. Dar, cu exceptia unor dezertari individuale, partidul nu s-a rupt, ci a mers din aranjament in aranjament pana la pierderea alegerilor. Continuarea in Deutsche Welle.

Smecheria electorala de 10 milioane de euro a cuplului Prigoana-Negoita. Inaintea alegerilor de pe 9 decembrie, primarul USL al sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, se mandrea cu faptul ca locuitorii din sector au scapat de taxa de gunoi pe care o plateau Rosal. In realitate, nu a fost vorba decat de o smecherie electorala din care, evident, Rosal, firma lui Silviu Prigoana, nu avem cum sa iasa in pierdere. "Am promis, am facut. Taxa pentru gunoi 0 lei", afirma primarul Robert Negoita pe panourile si corturile cu care a impanzit sectorul 3 al Capitalei inca dinaintea campaniei electorale. "Locuitorii sectorului platesc cu peste 10 milioane de euro mai putin pe an pentru ca am scos taxa de gunoi", a explicat edilul unui grup de cetateni adusi la o manifestare electorala la Palatul Parlamentului. Numai ca toate aceste afirmatii triumfaliste ale primarului au avut doar o miza electorala. In realitate, cetatenii din sectorul 3 nu castiga nimic din aceasta afacere a gunoiului menajer. De ani buni, firma care ridica gunoiul produs de populatie in sectorul 3 este Rosal Grup, detinuta de familia fostului deputat PDL Silviu Prigoana. Valoarea contractului dintre primaria locala si companie a crescut periodic, prin acte aditionale, astfel incat in 2012 fiecare locuitor ajunsese sa plateasca 9,28 de lei pe luna pentru acest serviciu. In campania electorala pentru alegerile locale din iunie, Robert Negoita, candidatul USL pentru functia de primar al sectorului 3, acuza sumele foarte mari pe care le incaseaza Rosal de la bucuresteni, prin intermediul autoritatilor locale, si promitea ca va reduce la zero taxa pentru gunoi in acest sector. La vremea respectiva, Silviu Prigoana era candidatul PDL pentru Primaria Bucurestiului, informeaza Romania Libera.

Pitesti: revolutionari fara Revolutie. Desi nu s-a remarcat cu nimic in decembrie '89, judetul Arges are peste 400 de revolutionari cu certificat, de la primari si senatori pana la prieteni ai traficantilor de droguri. Stiri pe aceeasi tema Privite in mod obiectiv, evenimentele consumate in decembrie 1989 in orasul Pitesti nu pot fi incadrate sub nicio forma sub denumirea de revolutie. Nu a existat o lupta pentru rasturnarea regimului, ca la Timisoara, Cluj sau Bucuresti, ci doar manifestare de bucurie inceputa in dupa-amiaza de 22 decembrie, cand Ceausescu deja pierduse puterea si regimul dictatorial se prabusise. "Realitatea e ca n-a fost nicio revolutie la Pitesti. S-au dus, au aruncat niste portrete si au inceput sa se bata cu tot felul de liste care sa fie sefi. O chestie caraghioasa", spune ziaristul argesean Mihai Golescu, care a trait pe viu evenimentele din Pitesti. Cum reprezentantii locali ai puterii comuniste au dat bir cu fugitii imediat ce s-a aflat de capitularea Ceausestilor, participantii la asa-numita Revolutie din Pitesti n-au facut altceva decat sa patrunda in Judeteana de Partid, sa tina discursuri naive si sa se implice in organizarea administrativa a orasului. A fost, cel mult, o dovada de spirit civic si nici pe departe un cumul de fapte eroice. Cu toate acestea, in judetul Arges exista 5 asociatii si peste 400 de revolutionari cu certificat si beneficii aferente (indemnizatii, terenuri, spatii comerciale etc.), un numar urias in raport cu gravitatea evenimentelor din aceasta zona. Dintre ei, 391 sunt "luptatori remarcati pentru fapte deosebite", cu toate ca in Pitesti nu s-a intamplat nimic deosebit, scrie Adevarul.

EXCLUSIV. Serban Bradisteanu, interceptat in dosarul de favorizare a lui Adrian Nastase: Lupta e mare, va dati seama! Au aparut primele interceptari in dosarul in care medicul Serban Bradisteanu este acuzat de favorizarea infractorului. Din discutiile telefonice reiese ca medicul ar fi incercat sa intarzie executarea pedepsei lui Adrian Nastase. Pentru asta, era dispus chiar sa-l opereze pe inima, pentru ca apoi sa-l tina in spital, pentru recuperare, reiese din rechizitoriul prin care Bradisteanu a fost trimis in judecata, document obtinut in exclusivitate de Digi24. Intr-o discutie cu avocata sa, Serban Bradisteanu ii spune ca vrea sa-l opereze pe Adrian Nastase, pentru a-l feri de un eventual infarct, dupa ce era incarcerat. Dupa interventie, fostul prim-ministru trebuia sa mai ramana in spital, pentru recuperare.

Ce aduceau marinarii acasa, inainte de 1989. Blugii, cafeaua, tigarile, carpetele si guma de mestecat, erau in topul produselor aduse de "vaporeni". Inainte de revolutia din 1989, marinarii aveau un statut aparte printre cetatenii Constantei, un respect castigat si datorita muncii grele de pe nave, dar si datorita remunerarii lor in valuta. In multe familii constantene de marinari, exista o traditie, ca la intoarcerea din voiaj oamenii marii sa aduca tot felul de lucruri pe care le vindeau. In top, erau blugii, vestitele carpete, cafeaua, tigarile si guma de mestecat. Mai putin se aduceau fructe, whisky sau dulciuri. Pe vremuri, marinarii navigau pe vapoare romanesti, stateau in porturi doua-trei saptamani si aveau tot timpul pentru a cumpara la un pret convenabil marfa pe care fie o vindeau in alte porturi, fie ajungeau cu ea acasa. Daca scoteau un dolar la vanzarea unui un blug era ceva. Astfel, isi rotunjeau veniturile. Contractele de munca nu erau atunci la fel de avantajoase ca in zilele noastre, salariile nu erau extraordinare, insa oricum se castiga mai bine decat in tara. "Eu cumparam de la marinari cel mai des cafea verde, pe care o prajeam acasa. Stiam ca este naturala, de calitate. In plus, mai luam pentru copii obiecte de imbracaminte mai deosebite", isi aduce aminte Liliana T., de 70 de ani, din Constanta. Continuarea in Romania Libera.

EXCLUSIV "Nocturna" lui Ponta cu Basescu si negocierile cu UDMR declanseaza revolta in PSD. Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Marian Oprisan au declarat pentru Gandul ca se opun cooptarii UDMR la guvernare si ca o decizie finala nu poate fi luata fara acordul Comitetului Executiv. In timp ce liderii din teritoriu sunt iritati de atitudinea avuta in ultima saptamana de presedintele PSD, Victor Ponta s-a retras pentru cateva zile alaturi de Liviu Dragnea la o partida de vanatoare in judetul Teleorman, sustin surse din PSD. "Daca America si Europa ne baga pe gat UDMR macar sa stim de ce ii acceptam, sa ni se spuna ca de ei depind banii care vin din afara. Daca nu este acesta motivul cooptarii, atunci nu vreau ca UDMR sa vina la guvernare. In lume este vorba de bani, daca nu mai primim fonduri europene sau alti bani, atunci inghit sa vina UDMR la guvernare", a declarat pentru gandul primarul Constantei, Radu Mazare.