Premierul Victor Ponta a declarat marti, intr-o interventie la Romania TV, ca anul acesta va comenta foarte putin afirmatiile lui Traian Basescu si ca isi doreste, pentru noul an, sa indeplineasca ce a spus in programul de guvernare. Basescu declarase, duminica, la Covasna, ca pentru 2013 si-ar dori sa se adevereasca programul de guvernare al USL, un program "cu multe beneficii pentru romani".

Intrebat cum comenteaza aceasta declaratie, Ponta a raspuns: "O sa comentez foarte putin anul asta ce spune Traian Basescu, nu mai sunt seful opozitiei, sunt seful guvernului si daca ma intrebati pe mine si eu imi doresc acelasi lucru, sa indeplinesc ce am spus in program. Cred ca va fi bine pentru toata Romania."

Premierul a afirmat de asemenea ca anul viitor nu crede ca se va mai vorbi de suspendarea presedintelui.

"Nu stiu si nu cred, dar eu cred ca trebuie sa punem in Constitutia Romaniei, acum, in prima jumatate a anului, toate acele garantii si mecanisme prin care in viitor nici un alt presedinte - nu ma refer la domnul Basescu, care isi incheie mandatul, ma refer la viitori presedinti - sa nu aiba mai multa putere decat au dorit oamenii si isi doresc oamenii sa aiba, si orice conflict sa-l evitam inainte de a ajunge la formele sale cele mai daunatoare, pana la urma, pentru o parte, pentru alta sau pentru societate. Si eu asta vreau, sa punem in Constitutie niste reguli clare, invatamintele pe care le-am tras din ultimii ani, si, in viitor, sa nu mai ai de ce sa suspenzi un presedinte, pentru ca nu va mai fi nici un presedinte care sa faca mai mult decat trebuie sa faca si ceea ce asteapta oamenii de la el".

Intrebat daca anul viitor se va aplica masura reducerii TVA la alimente, premierul a raspuns doar ca este "o masura in care eu cred".

''Este o masura in care eu cred foarte mult, care are logica economica si pe care o vom aplica imediat ce reusim sa acordam, repet, fin, tot ceea ce tine de acordurile noastre cu FMI si cu obligatiile care tin de disciplina bugetara''.

De asemenea, intrebat de posibile cresteri salariale, Victor Ponta a afirmat: "Salariile nu se mai taie iar pensiile s-au indexat de la 1 ianuarie cu 4%. Este un an stabil in care nu mai taiem nimic, dar nu deschidem pungile mai mult. Eu nu vad in acest an mai mult decat faptul ca ne tinem de cuvant."

UPDATE Intrebat la RTV daca sistemul diferentiat de impozitare a veniturilor, cu cote de 8%, 12% si 16%, este avut in vedere pentru acest an acest an sau pentru anii viitori, premierul a aratat ca, foarte probabil, acest tip de impozitare nu va fi aplicat din 2013.

"Nu pentru 2013, dar era vorba de un principiu care a constituit cel mai dificil compromis intre PSD si PNL. Liberalii au spus sa pastram un nivel scazut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democratii, am spus: nicaieri in lume -se mai intampla in Rusia si in Bulgaria, e adevarat - dar nicaieri in lumea civilizata oamenii nu platesc exact acelasi impozit si cand au o suta de lei, si cand au un milion. A fost un compromis care eu cred ca este corect si util. In 2013 probabil ca nu vom reusi sa ne ducem la 12% si 8%, insa cele doua principii, acela ca in Romania nu mergem cu o taxare foarte ridicata, dar ca exista categorii sociale fata de care taxarea trebuie sa fie mai redusa decat pentru marea masa a cetatenilor, amindoua sunt principii moderne", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.