Premierul Victor Ponta a comentat, joi seara, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu, mentionand ca temele discutate le-a abordat si cu alti lideri politici. Mai mult, singurul lider politic pe care nu l-a abordat premierul este presedintele PDL, insa Victor Ponta a spus ca va urma si o discutie cu acesta.

"M-am vazut si cu presedintele Basescu si cu presedintele Senatului, si cu cei doi vicepremieri. Am vorbit la telefon cu Kelemen Hunor si cu Varujan Pambuccian. Il voi suna si voi incerca sa am o discutie cu domnul presedinte Blaga. Nu se pune problema unei majoritati de voturi, dar as vrea sa incercam in acest nou context politic, fara presiunea campaniei electorale, sa discutam cu toti cei care reprezinta puterea si opoztia lucruri esentiale tinand de bugetul pe 2013 si pe anii viitori, acordul cu FMI, am discutat si despre MCV cu presedintele Basescu si despre modificarea Constitutiei", a declarat Victor Ponta.

Acesta a spus ca urmatorul "hop" care trebuie trecut este construirea unui buget care sa se dovedeasca realist pana la sfarsitul anului.

Intrebat la initiativa cui a avut loc intalnirea de joi cu presedintele Basescu, premierul a spus ca el a initiat aceasta intrevere.

"Toate intalnirile si discutiile de astazi au fost la initiativa mea, si intalnirea cu domnul Basescu si cea cu domnul Antonescu. Eu sunt premier si am responsabilitatea construirii bugetului si eu am luat aceasta initiativa", a mai adaugat Ponta.

Declaratiile premierului Victor Ponta:

  • Am discutat lucurile esentiale tinand de bugetul pe anul 2013 si pe anii urmatori, acordul cu FMI, am discutat astazi si despre MCV cu presedintele Basescu si cu ceilalti colegi ai mei, si despre modificarea Constitutiei, pentru ca nu vreau sa fie o modificare a Constitutiei realizata doar de majoritatea de 2/3 a USL si daca se poate - nu in absolut toate punctele, ca nu sunt naiv - dar in cele mai multe sau cele mai importante puncte, o modificare a Constitutiei care sa fie agreata cu toate fortele politice si chiar si cu cele nepolitice.
  • Deci asta a fost agenda de astazi, repet, nu doar cu presedintele Basescu am discutat azi, ci practic cu toti liderii politici, mai putin cu dl Blaga, pe care va anunt ca o sa-l caut maine sau luni cand este si domnia sa in Bucuresti, pentru ca eu cred ca e normal sa am aceasta discutie cu absolut toate institutiile si fortele politice.
  • (AFP spunea ca vizita FMI este primul hop pentru Guvernul Ponta. Va simtiti testat de viitoarea discutie pe care trebuie sa o aveti cu FMI?) Nu-i vorba de hop aici. Hopul principal este de a gasi, nu de a trece un buget, pentru ca la vot va trece; deci de a gasi un buget care sa se dovedeasca realist pana la sfarsitul anului.
  • Pentru ca apar in fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfarsitul anului, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut in 2011-2012, o greseala care inseamna 20 de miliarde de lei la PIB in plus, calculate initial si reduse acum, inseamna implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei. 

  • Cresterea economica, asa cum este ea prognozata, este undeva in jur de 1,8%, in conditiile in care cel putin nivelul zonei euro va fi scadere. In acelasi timp insa, mai putin am anticipat cursul euro-leu, care depinde in ce masura isi va mentine acest trend sau aceasta stabilitate.
  • Deci ideea este sa avem un buget realist si care sa puna niste repere pentru urmatorii patru ani de guvernare, nu vizita celor de la FMI. Pana la urma deciziile apartin Romaniei de fiecare data, cei de la FMI vin si discuta anumite lucruri, sunt creditorii nostri, ceea ce ii intereseaza este ca Romania returneaza banii imprumutati in 2009.
  • (Lucrurile care au fost prezentate in mod public despre cum va arata 2013 din punct de vedere economic - salarii inghetate, cota unica care nu se modifica, TVA diferentiat care nu se aplica de anul acesta - sunt lucruri reale care vor fi in mod concret aplicate?) Ce inseamna salarii inghetate? Le-am marit sau reintregit in 2012 cu 15%, pai nicio tara europeana nu mai mareste salarii. Pensiile se indexeaza cu 4%. Daca cineva se asteapta ca Guvernul - USL sau PDL, cine-o fi - sa ne apucam in 2013 sa dublam pensii si salarii, eu cred ca doar PPDD pate sa vorbeasca in felul acesta, ceilalti suntem oameni seriosi. Pai inghetam dupa ce am marit, nu dupa ce am scazut, nu? Or, nimeni n-a promis, si nu cred ca un om serios putea sa promita ca, dupa ce le-am adus la nivelul din 2010, acum in 2013 le mai si crestem. Cine spunea asa ceva nu putea fi decat un demagog.
  • Da, salariul minim, in bugetul pe 2013, vrem sa-l crestem de la 700 de lei cat este acum la 800 de lei.