Victor Ponta: Daca vom constata ca INS este de vina pentru eroarea de calcul a PIB-ului atunci vom cere schimbarea sefului acestei institutii. Statistica: Nu este o eroare ci o realitate relevata de datele finale

de Narcis Anton     HotNews.ro
Joi, 3 ianuarie 2013, 22:54 Revista Presei | Radio TV


​Premierul Victor Ponta a discutat intr-o interventie telefonica la RTV despre intalnirea avuta la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu: "Am discutat despre buget, FMI, Constitutie, MCV. Am abordat principalele subiecte pe care le consider importante pentru perioada urmatoare." A continuat mentionand: "Trebuie sa formam noile regiuni pana in 2014 pentru a putea accesa mai usor fondurile europene. Vom infiinta un forum constitutional."

"Singura varianta posibila, din punctul meu de vedere, pentru regionalizare ar fi introducerea in Constitutie a celor opt regiuni actuale. Nu vom desfiinta consilile judetene iar unele atributii al consililor vor fi transferate catre regiuni", a adaugat Victor Ponta.

"Regiunile vor avea dreptul sa acceseze fonduri europene si sa contracteze credite in mod direct", a mai spus premierul.

Despre acordul USL - UDMR: "Ma simt obligat de acordul cu UDMR. Nu s-a pus problema acceptarii unei regiuni bazate pe criterii etnice."

"O prioritate va fi marirea salariului minim de la 700 la 800 de lei. Daca vom constata ca INS este de vina pentru eroarea de calcul a PIB-ului atunci vom cere schimbarea sefului acestei institutii", a concluzionat premierul Victor Ponta.

*Premierul Victor Ponta a declarat anterior, la B1 TV, ca: "Am aflat la sfarsitul anului, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut in 2011-2012, o greseala care inseamna 20 de miliarde de lei la PIB in plus, calculate initial si reduse acum, inseamna implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei".

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.

Ei au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.

În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS.

Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderile din 2010.

De asemenea, reprezentanţii INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferenţe.

Creşterea PIB pentru 2011 a fost estimată iniţial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.

Ţinta de de ficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.

 Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10103 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  Regiunile fac datorii aiurea si tara ramine cu ele (Joi, 3 ianuarie 2013, 23:20)

  dumitrica [utilizator]

  Ponta: "Regiunile vor avea dreptul sa acceseze fonduri europene si sa contracteze credite in mod direct"

  Si guvernul cu ce se mai ocupa daca regiunile au posibilitatea sa faca datorie externa publica de capul lor si devin entitati economice autonome.

  Nu cumva constituim pina la urma armata si politie independenta pentru fiecare suprajudet si in final dezintegram tara.
  • +3 (3 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 4 ianuarie 2013, 11:54)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Vezi cazul Spaniei cand regiunile au imprumutat fara cap, fara analize pentru proiecte de imagine si au adus tara de rapa. Ma rau se va intampla la noi cand fiecare regio-baron isi va face piramida sa pe credit dupa care va declara falimentul regiunii si statul se va trezi cu un car de datorii. Accesarea fondurilor EU la nivel de regiune e OK dar numai sub controlul MF si fara credita locale decat gajate cu activele proprii (case, vile, piscine, masini) ale baronilor locali ce solicita creditul.
 • -3 (17 voturi)    
  Constitutia nu se modifica pe forumuri de internet (Joi, 3 ianuarie 2013, 23:48)

  dumitrica [utilizator]

  Ponta: "Vom infiinta un forum constitutional."

  Forumul de internet, pe care vrea Ponta sa dezbata proiectul regionalizarii tarii si al noii Constitutii, este o prostie deoarece situl se va popula cu citeva zeci de palavragii de net si va deveni repede o cloaca neserioasa ca toate forumurile.
  • +16 (18 voturi)    
   Nu e vorba de forum ... de pe Internet (Vineri, 4 ianuarie 2013, 0:01)

   ciubex [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   dex: forum = Adunare importantă; întrunire de mare amploare.
   Adica o adunatura care o sa hotarasca cum vrea USL-ul.
 • +21 (23 voturi)    
  ? (Joi, 3 ianuarie 2013, 23:55)

  uzu [utilizator]

  "Trebuie sa formam noile regiuni pana in 2014 pentru a putea accesa mai usor fondurile europene. Vom infiinta un forum constitutional."

  pai cand a vrut s-o faca PDul au tipat ca nu e bine. acuma e bine ?
  • -6 (8 voturi)    
   DOMNILOR (Vineri, 4 ianuarie 2013, 7:35)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui uzu

   SPUNETI IN GURA MARE...REGIONALIZAREA PT ROMNIA ESTE UN CAL TROIAN OTRAVIT MORTAL
   NE VOR DEZMEMBRA IN 10 ANI
   ..iA GANDITI?
   UNGURIISE OPUN LA ACEASTA?
   NU! DECI SPERA LA CEVA CE ..SE CAM STIE
   SA FACA NISTE JUDETE MAI MARI DAR NU regiuni!
   • +1 (1 vot)    
    si unde? (Vineri, 4 ianuarie 2013, 12:02)

    foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui sabo

    unde e diferenta intre judete mari si regiuni? cand ai depasit 500 000 de suflete ai voia sa lucrezi direct cu Bruxelles.
 • +20 (22 voturi)    
  Povesti cu PIB-ul - e grea macroec (Vineri, 4 ianuarie 2013, 0:07)

  Euunul [utilizator]

  Nu are nicio treaba INS cu deficitul bugetar/reduerea cheltuielilor. Daca chiar crede ce spune - e total pe langa si mai bine ar tacea, daca doar incearca sa gaseasca un tap ispasitor pentru majorarile de pensii si salarii fara acoperire in buget - iarasi nu e bine pentru ca discrediteaza inca o institutie a statului.

  Executia bugetului e in curtea ministrului de finante nu la INS ca doar nu angajam cheltuieli pe statistici.
  • +1 (1 vot)    
   victor ponta si ins (Vineri, 4 ianuarie 2013, 15:51)

   marga 2 [utilizator] i-a raspuns lui Euunul

   Ponta are nevoie de șefia INS pentru cifra alegătorilor în caz de referendum ,la modificarea Constituției. Astă vară era supărat că INS nu a dat cifra necesară validării referendumului pt.demiterea lui Băsescu,neavînd prelucrate toate datele de la recensămînt. Acum pune un apropiat de USl,în caz de nevoie,să manipuleze rezultatele.Este foarte important pentru el,să fie o nouă Constituție la alegerile din 2014,Să nu uităm ca vor fi și pentru PE.
   • 0 (0 voturi)    
    manipulare (Vineri, 4 ianuarie 2013, 21:32)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui marga 2

    tontacul, ilici, varanul @ co. tot incearca sa inoculeze in mintile noastre slabe ca INS este responsabil cu cifra alegatorilor. Fals.
    Cifra cetatenilor cu drept de vot este data de serviciul evidenta populatiei.
 • +19 (21 voturi)    
  leru-i ler, cam fara fler, PLAGIATORULE!!! (Vineri, 4 ianuarie 2013, 1:25)

  Vicrintor Pontonescu [utilizator]

  PLAGIATORUL se intrece in declaratii, pe cat de proaste, pe atat de multe...
  regionalizare ! ahaha cat de tragic o sa fie...
  eroare de calcul a pib-ului soldata cu schimbarea sefului ! ahaha cat de trist...
  majorarea pragului salarial minim ahaha vai s-amar! in plina criza economica! in mod categoric ultima caramida pe cocoasa firmelor care se invart in pragul falimentului - clocita chiar de conducadorul PLAGIATOR suprem! singurul lucru care o sa creasca cu adevarat este procentul somerilor si al oamenilor care lucreaza la negru => mai putini bani la buget => moarte mai rapida a experimentului comunisto-capitalist, numit in mod nedemn Romania, Romania fiind o tara care a existat poate, candva, in mentalul colectiv de dinainte de '89 - daca nu cumva doar in cartile de basme istorice scrise de comunisti pe placul si intelesul publicului deja naucit de istoria pe care o traia fara voie

  dar vine partea buna si corecta a lucrurilor: majoritatea dementilor cu stampila, specimenele inadaptate, uneori recalcitrante, care s-au strecurat in secolul XXI cu ciuma ideologica pe creier si cu telecomanda in mana, devin carne de tun in prima linie

  sper sa fii in fruntea lor si atunci, PLAGIATORULE!
  • +1 (1 vot)    
   foarte corect!!! (Vineri, 4 ianuarie 2013, 12:03)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Vicrintor Pontonescu

   orice marire a costurilor de manopera duce la inflatie, iar daca nu se pot absorbi in pret, atunci firma inchide.
 • -1 (5 voturi)    
  regionalizare (Vineri, 4 ianuarie 2013, 6:39)

  cotora [utilizator]

  eu prefer regionalizare pe regiuni istorice
  • -6 (14 voturi)    
   stiu matale esti promaghiar! (Vineri, 4 ianuarie 2013, 7:36)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui cotora

   antiroman antiunire
   anti-unire 1918
   odata dezmembrata tara,..... nu o mai facem la loc
   !!!!!!!!!!
   • +2 (10 voturi)    
    regionalizare (Vineri, 4 ianuarie 2013, 8:09)

    cotora [utilizator] i-a raspuns lui sabo

    daca vreau regionalizare pe regiuni istorice, asta nu inseamna ca sunt antiroman sau vreau dezmembrarea tarii, ce am scris eu si ce ai inteles tu, apropos de promaghiar, daca ungurii vor autonomie, atunci sa ceara ajutorul ardelenilor, nu politicienilor, obtine mai mult ajutor, probabil unii vor sa se conduca singur, nu de la bucuresti, pe banii lor, nu pe banii distribuiti politic si clientelar de la centru, ar trebui ca hotnews sa deschide o tema sau un subiect pe regionalizare si autonomie extinsa, nu ?
 • +8 (12 voturi)    
  Vrajeala de 2 lei (Vineri, 4 ianuarie 2013, 8:14)

  trtt [utilizator]

  Un motiv "inventat" pentru a schimba conducerea INS si a pune in loc marionete care sa "masluiasca datele" in favoarea USL....
  • -1 (7 voturi)    
   @Vrăjeala (Vineri, 4 ianuarie 2013, 8:39)

   acropolis [utilizator] i-a raspuns lui trtt

   Și până acum, ”conducerile” de orice fel au fost puse pe criterii de competență? Hâ? Toți erau niște Igași! Prostovanii sigur că protestează, aveau și ei bucățica lor. Oricum, dizlocarea incompetenților va fi o treabă grea, pentru că-s prea mulți și nu se vor lăsa cu una cu două... În România nu va reuși niciodată complet asta.. Cinstea nu face parte din carnea noastră.
 • +8 (10 voturi)    
  statistici in Romania (Vineri, 4 ianuarie 2013, 9:00)

  liviusmaximus [utilizator]

  In vara cand eram cu 3 milioane mai putini rezulta un PIB mai mare si acum a revenit la realitate ?
  greu cu cifrele mos ponta :)...cum dreaku am murit 3 mil ca sa avem in plus 100 de parlamentari ? ca in vara spuneai cu guritza ta ca trebuie sa fie mai putini, inclusiv eeuroparlamentarii romani, fara sa te gandesti la consecintele scaderii nr de voturi in Consiliul European din partea Romaniei...
  • 0 (0 voturi)    
   marea necunoscuta - nr. de cetateni (Vineri, 4 ianuarie 2013, 21:19)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

   as fi vrut sa-ti dau 2 plusuri la comentariu. Se pare ca nimic nu este mai nesigur decat numarul de cetateni romani.
 • +6 (8 voturi)    
  total ilogic Ponta! (Vineri, 4 ianuarie 2013, 10:20)

  ..13 [utilizator]

  Astept cu mult interes intalnirea cu FMI cand Mr.Ponta va avea de raportat ce a facut in ultimul semestru din 2012.

  Nimicuta! asta pot sa spun de pe acum!

  In partea a doua se va discuta despre restructurari/ privatizari si management privat. Aici iarasi Ponta a lovit putin cu bata in balta: decurand a numit un neica nimeni in fruntea TAROM. Baiatul asta Ponta este total pe langa intelegerea fenomelor pe care trebuie sa le gestioneze.

  In concluzie: AFARA PONTA! du-te si cauta-l pe puscarias.
  • +6 (8 voturi)    
   @someone2012 (Vineri, 4 ianuarie 2013, 10:58)

   Kute [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Păi de ce să raporteze, el o va recicla p-aia cu ză mazăr end ză fazăr conform principiului că dacă nu poţi să-i convingi zăpăceşte-i! Dacă ăl mai prima penelist a reuşit să-i năucească, de ce nu i-ar ieşi la fel de bine şi ălui mai prima plagiator al patriei?
 • +3 (3 voturi)    
  ins (Vineri, 4 ianuarie 2013, 11:22)

  consting [utilizator]

  dul ponta traieste in epoca marilor cuceriri socialiste. el nu prea stie ce e tehnica de calcul. ins nu mai face calcule la mana. softul utilizat de ei ca de altfel si alte softuri nu mai lasa portita pt aranjamente. uslistilor trezitiva. ce ati facut voi cca 8 luni se vede deja in rezultatele economice. pe care le-ati gestionat. se anunta cumva inceputul sfarsitului vostru ?
 • +3 (3 voturi)    
  Franta reprezinta un model (Vineri, 4 ianuarie 2013, 13:26)

  hsl [utilizator]

  de regiuni create peste judete.
  Singurul rezultat notabil a fost... cresterea costurilor statului deoarece s-au pastrat structurile la nivel de localitati (consilii locale, judetene, primarii, prefecturi) la care s-au adaugat structuri regionale (consilii reginale, guvernatori, sedii, contabili, bugete etc).

  Abordarea corecta este crearea regiunilor doar impreuna cu eliminarea judetelor.
  • 0 (0 voturi)    
   caragiale (Vineri, 4 ianuarie 2013, 21:15)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   "Sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic". Daca judetele, cu toate structurile, ramana in continuare, atunci la ce foloseste regiunea? Doar la crearea de noi si nenumarate posturi fierbinti pt. clientela politica, ca in parlament si guvern?
   Nu era vorba de eficientizare, reducerea birocratiei si birocratilor, a cheltuielilor?! Doamne, ce pacate ale stramosilor tragem?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by