Premierul Victor Ponta a afirmat luni seara, la B1 TV, ca ordonanta privind taxele si impozitele locale va fi adoptata in sedinta Executivului de miercuri, dupa ce intra in vigoare legea promulgata de seful statului care abiliteaza Guvernul sa emita ordonante. Premierul a subliniat ca nu i-a transmis vreun repros presedintelui Traian Basescu in privinta acestei legi, precizand ca atat Guvernul cat si Presedintia au procedat constitutional. "Dl presedinte a inteles si a respectat Constitutia, eu am inteles si am respectat Constitutia, singurul care nu a inteles a fost domnul Boc", a spus Ponta.

Victor Ponta la B1Foto: captura B1 TV

Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:

  • (despre situatia economica a Romaniei) In recesiune nu suntem, nici din punct de vedere tehnic, nici real. Suntem intr-o perioada de criza, pentru ca Europa este in criza. Nu suntem nici intr-o catastrofa, nici in vremurile bune 2003-2008 cand tot cheltuiam si parca nu se terminau banii.
  • Voi merge sa prezint proiectul de buget intai grupului USL si apoi celor din Opozitie.
  • 'Profesorul' meu, Florin Georgescu mi-a explicat foarte clar: bani mai multi nu sunt; astia sunt banii, astea sunt veniturile, astea sunt cheltuielile.
  • (despre actul normativ privind taxele locale) Dupa ce intra in vigoare legea promulgata de presedinte care imi da voie sa dau ordonante, eu dau ordonanta cu taxele locale. Sedinta o am poimaine dimineata si o sa si public ordonanta.
  • Mi-as dori sa fiu la fel de relaxat ca presedintele. Nu pot sa fiu, pentru ca eu sunt la serviciu, trebuie sa facem bugetul.
  • N-a fost un repros la adresa presedintelui. Presedintele are la dispozitie 20 de zile pentru promulgarea legii care da dreptul in timpul vacantei sa dam ordonante. Am discutat, joi m-am vazut cu presedintele la Palatul Cotroceni si l-am rugat: puteti sa promulgati legea ca sa pot sa dau ordonante? Mi-a zis: da. S-a tinut de cuvant.
  • Dl presedinte a inteles si a respectat Constitutia, eu am inteles si am respectat Constitutia, singurul care nu a inteles a fost domnul Boc.
  • Modelul meu politic Tony Blair spune "nu vorbi de taxe in campania electorala".
  • Cand se maresc taxele, e de vina Guvernul; cand se face o scoala, e meritul primarului.
  • (despre impozitul forfetar in servicii) Cea care a venit cu aceasta idee - nu vreau sa arunc responsabilitatea - este dna Grapini (ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism) care vine din lumea reala. A fost o idee. Astep sa prezinte, va fi aplicat daca va fi viabil.
  • Imi doresc un sistem fiscal mai simplu, trebuie sa avem mai putine taxe.
  • (despre coabitatea cu Traian Basescu) Ideea nu cred ca a fost sa semnam un acord de iubire, de prietenie stransa, ci de a semna un acord - care, din punctul meu de vedere, pana astazi s-a respectat in totalitate si imi doresc sa se respecte in totalitate - pentru a debloca functionarea a doua institutii importante, Presedintia si Guvernul. Or, pana acum nu a fost niciun fel de blocaj.
  • (dar comunicati mai des, va sunati?) Sigur ca da. Ne-am vazut imediat dupa Revelion, cand am venit in Bucuresti. Deci ideea este, fara a ne iubi sau a fi mai prieteni, pentru ca lucrul asta va fi intotdeauna imposibil, de a incerca fiecare sa-si indeplineasca partea sa de atributii, fara a bloca, impiedica, cu rea-credinta, cealalta parte sa-si faca treaba. De aceea, explic inca o data, presedintele a promulgat legea vineri, era dreptul domniei sale constitutional, n-a inteles Boc din chestia asta, dar n-o sa ne certam de la Boc. 
  • (ce spun parterii dvs, in special Crin Antonescu, de acest succes al coabitarii pana in acest moment?) In ce sens succes? Pentru Crin Antonescu este extrem de important, ca si pentru mine, ca Guvernul USL - pentru ca nu este guvernul meu, este guvernul USL; eu sunt prim-ministru e adevarat, dar Crin Antonescu are exact aceleasi merite ca si mine atat in victoria de la alegeri, in formarea Guvernului, si va avea aceleasi merite ca si mine daca Guvernul functioneaza bine, daca raspunde asteptarilor oamenilor.
  • Daca va referiti la functia de presedinte, pentru care Crin Antonescu va candida, sprijinit de USL, si eu cred ca va si castiga... stiti ce repede trece un an? Doar anul asta nu-i la anul. Nimeni nu poate contesta ca Antonescu, candidatul USL, e favorit (la castigarea alegerilor prezidentiale).
  • Sistemul de justitie, pentru mine ca om care vin din sistemul de justitie, inseamna altceva decat ce inseamna pentru presedintele Basescu. Pentru domnia sa sistemul de justitie inseamna procurorul general, seful DNA si CSM. Pentru mine inseamna vreo 5.000 de judecatori si vreo 3.000 de procurori, care se ocupa de violatori, de criminali, de hoti. Asta e sistemul de justitie, iar acolo nu s-a facut nicio reforma.
  • (despre Dan Voiculescu) Eu nu prea am treaba cu Dan Voiculescu, eu discut cu Daniel Constantin, care e colegul meu, prietenul meu si un ministru foarte bun. Iar povestea asta cu Voiculescu care ma duce pe mine si pe Crin Antonescu de mana e ridicola. 
  • (despre dosarul lui Voiculescu) Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist si cred ca decizia judecatorului de la Tribunal a fost o decizie gresita si ar trebui CSM-ul, cine se ocupa, sa vada de ce a dat acea decizie. Cat timp dl Voiculescu nu e senator, se judeca la instanta obisnuita. Cand devine senator, merge la Curtea Suprema. 
  • (Totusi Dan Voiculescu a mai castigat niste luni in acest dosar…) Dar nu domnia sa le-a castigat, i-au fost date de un judecator. Dar ma opresc aici ca sa nu fiu acuzat ca atac un judecator, doamne-fereste, nici nu stiu cine e. Eu va spun opinia mea ca jurist, pe procedura. Competenta dupa persoana este apreciata de judecator - esti senator, te duci la Inalta Curte; nu esti senator, ramai la tribunal. Nu poti sa fii si senator si ne-senator.
  • (Pana la urma nu a depus juramantul…) Deci nu e senator. Mie mi se pare foarte simplu.
  • Sa stiti, am fost procuror atatia ani, dar nu m-au suparat avocatii, mi-au placut avocatii care au stiut sa fie mai destepti decat mine. Pana la urma decizia apartine judecatorului, de aceea procurorul cu avocatul se lupta, iar judecatorul decide. Iar judecatorul are o mare responsabilitate atunci cand decide si, din acest punct de vedere, trebuie intarit in continuare rolul judecatorului, dar trebuie sa apara si raspundere atunci cand sunt greseli. 
  • Toti ministrii delegati au, prin modul de organizare a Guvernului, drept de initiativa, drept de avizare, drept de contrasemnare, au buget propriu - deci practic ei functioneaza, si raspund in fata mea, ca niste ministri plini. Ceea ce nu au acesti ministri delegati - nu au un departament juridic, personal si contabilitate, pe care il au la nivelul ministerului central. Ar fi insemnat sa mai angajam oameni la contabilitate, juridic si personal (pentru noile ministere). Dar, in rest, din punct de vedere al raspunderii si al puterilor administrative, toti ministrii delegati au aceleasi puteri ca si un ministru.