Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la B1 TV, ca judecatorul de la Tribunal Bucuresti care a decis trimiterea dosarului lui Dan Voiculescu (privind privatizarea Institutului pentru Cercetari Alimentare) la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a facut o greseala, iar CSM ar trebui sa se sesizeze. Potrivit premierului, Dan Voiculescu nu e inca senator daca nu a depus juramantul, astfel ca dosarul sau ar trebui sa se judece la o instanta obisnuita si nu la Inalta Curte.

"Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist si cred ca decizia judecatorului de la tribunal a fost o decizie gresita si ar trebui ca CSM-ul, cine se ocupa, sa vada de ce a dat acea decizie. Cat timp dl Voiculescu nu e senator, se judeca la instanta obisnuita. Cand devine senator, merge la Curtea Suprema", a declarat Ponta.

Cu privire la faptul ca Dan Voiculescu, desi a fost ales recent parlamentar, nu a depus inca juramantul, premierul a apreciat: "Deci nu e senator. Mie mi se pare foarte simplu".

Potrivit lui Ponta, "competenta dupa persoana este apreciata de judecator - esti senator, te duci la Inalta Curte; nu esti senator, ramai la tribunal. Nu poti sa fii si senator si ne-senator (...) Nu domnia sa a castigat (mai multe luni in acest dosar, n.r.), i-au fost date de un judecator. Nu vreau sa fiu acuzat ca atac un judecator, Doamne-fereste, nici nu stiu cine e. Eu va spun opinia mea ca jurist, pe procedura".

"Am fost procuror atatia ani, dar nu m-au suparat avocatii, mi-au placut avocatii care au stiut sa fie mai destepti decat mine. Pana la urma decizia apartine judecatorului, de aceea procurorul cu avocatul se lupta, iar judecatorul decide. Iar judecatorul are o mare responsabilitate atunci cand decide si, din acest punct de vedere, trebuie intarit in continuare rolul judecatorului, dar trebuie sa apara si raspundere atunci cand sunt greseli", a mai spus Ponta.

Tribunalul Bucuresti a retrimis, pe 20 decembrie, la Inalta Curte, dosarul privatizarii Institutului pentru Cercetari Alimentare (ICA), in care este implicat Dan Voiculescu. Tribunalul a admis astfel exceptia lipsei de competenta ridicata de DNA. Dan Voiculescu, judecat pentru spalare de bani si trafic de influenta, a redevenit senator dupa alegerile din 9 decembrie. Asta inseamna ca instanta competenta a redevenit Inalta Curte. Avocatii sai au sustinut insa ca, din moment ce nu a depus juramantul, Voiculescu nu a dobandit oficial calitatea de senator, prin urmare dosarul trebuie judecat mai departe la Tribunal. Cazul sau este fara precedent in justitia romaneasca.