Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, la Romania TV, intrebat de crede despre alegerea unui procuror la sefia Consiliului Superior al Magistraturii, ca "nu e ilegala, ci putin ciudata". Ponta a precizat ca in interiorul CSM se da o lupta de putere, insa nu este vorba despre o lupta influentata politic. "Singurul membru al CSM care e politic, care e PDL-ist si spune lucrul asta, e dl Danilet", a mai declarat Ponta

Alegerea unui procuror la conducerea CSM "nu e ilegala, e putin ciudata. Eu sunt fost procuror si tin cu procurorii, dar eu am fost invatat ca eu sunt cel care propun si decizia apartine judecatorului pentru ca eu am stabilitate, judecatorul are inamovibilitate. Daca am fi chiar egali egali, si acum vorbesc ca un fost procuror, de ce sunt mai multi judecatori decat procurori in CSM? Insa dincolo de asta repet ca e oarecum o batalie de putere acolo in interior," a declarat Ponta.

Intrebat daca exista influente politice in aceasta lupta interna, seful Executivului a declarat "nu, stiu ca impotriva dnei Haineala a candidat un alt judecator. Ce credeti, ca are vreun interes USL? Singurul membru al CSM care e politic, care e PDL-ist si spune lucrul asta e dl Danilet."

"Ministrul justitiei nu este magistrat, este membru al CSM in calitatea sa de ministru al Justitiei.[...] Nu exista nicio idee de independenta a justitiei daca tu, ca judecator, stai toata ziua pe la televiziuni, intamplator pe la televiziunile alea, sa spui ce bun e un presedinte, un partid, ce rai sunt ceilalti. Nu ai ce sa cauti ca judecator. Daca vrei sa ai opinii politice, ca dna Pivniceru, iti dai demisia din magistratura si te inscrii in partid si ajung euro-parlamentar, ca dna Macovei", a mai declarat Ponta.

Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa vineri presedinte a Consiliului Superior al Magistraturii, cu 10 voturi "pentru" si 8 voturi "impotriva", devenind primul procuror care ocupa functia de presedinte al Consiliului.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a criticat, duminica seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, alegerea unui procuror in functia de presedinte al CSM, dupa ce Asociatia Magistratilor din Romania calificase acest lucru drept "un lucru nefiresc si nelalocul lui", precizand ca institutia nu poate fi condusa decat de un judecator. Pivniceru a declarat, la randul ei, ca "judecatorii sunt singurii care conduc puterea judecatoreasca", declarand ca "este anormal ca un procuror, care este o parte din intreg, sa conduca intregul".

O alta asociate profesionala, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, a critica, intr-un comunicat, "modul netransparent si neprofesionist" in care s-a desfasurat vineri alegerea Oanei Schmidt Haineala, aceasta fiind primul procuror ales in fruntea CSM.