Premierul Ponta a declarat la Realitatea TV ca sprijina initiativa miistrului Sanatatii Eugen Nicolaescu sustinand ca cei cu venituri sub medie nu vor merge la spitale private si ca astfel se pierd bani. "Cele mai grele si costitistoare interventii se fac in spitale publice. Eu nu cred ca putem sa facem concurenta intre privat si public. Este o clinica in Bucuresti care a primit mai multi bani decat Maternitatea Giulesti", spune seful Guvernului, care sustine ca 3,5 miliarde de lei au fost prinsi in buget ca sa se plateasca toate datoriile la medicamente ale spitalelor publice.

Declaratiile premierului:

  • Asa cum mi-a fost mie explicat si nu a fost explicat in media, pentru ca nu a fost timp... are foarte multa logica.
  • Ideea e urmatoarea: Finantarea din fonduri publice a furnizorilor privati de servicii de asistenta medicala primara si ambulatorie - adica medicii de familie, sunt toti privati, si tot ce inseamna asistenta ambulatorie - absolut totul ramane platit, decontat de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Deci in momentul in care spui "nu se mai da nimic la privat" este incorect.    
  • Eu am nota exacta care va fi si maine in sedinta de guvern. Ca ministrul Nicolaescu nu a reusit sa explice bine, ca nu l-a lasat nimeni sa explice, ca mi-a explicat mie acum in aceasta nota... asa va fi (cum scrie in nota).
  • Deci, medicii de familie si tot ce inseamna cabinete, spitale particulare care fac asistenta in ambulatoriu se deconteaza de la CNAS.
  • Asistenta medicala de urgenta - zonei private i se deconteaza tot ceea ce inseamna prim-ajutor si transportul la spital, mai departe nu. Asistenta de urgenta ramane la stat.
  • In ceea ce priveste asistenta medicala spitaliceasca, aici, ca sa le explic celor ultra-megacapitalisti, lucrurile stau in felul urmator: la orice spital privat acum, pentru anumite servicii, precum nasterea, CNAS deconta 1.500 lei, restul pana la 8.000 lei platea omul din buzunar.
  • Ideea e urmatoarea: niciodata cineva care nu are venituri peste medie nu se duce la privat, pentru ca nu are cei 6.000 de lei diferenta. Si atunci, ca sa le explic ultracapitalistilor, saracul finanteaza cei 1.500 de lei pentru bogat, dar niciodata nu beneficiaza de acel serviciu, pentru ca nu va merge intr-un spital privat pentru o nastere sau o interventie usoara. Cele mai grele interventii si cele mai costisitoare se fac in spitalele publice.
  • Asa incat, ideea principala - pentru ca nu vreau sa-i supar, pentru ca sunt spitale private care au si anuntat de altfel ca "noi nu traim din ce ne da CNAS, noi vrem doar sa fie o concurenta corecta intre noi spitalele private" - eu nu cred ca putem in sistemul medical, ca si la scoala, sa facem concurenta intre privat si public. Dreptul la asistenta publica e un drept universal, pe care il dam si celui care e pensionar, care are venit minim, care n-are niciun venit si celui care are un venit foarte mare. Nu putem sa-i spunem la usa spitalului "nu, pe tine nu te primesc". E un serviciu public.
  • Daca facem concurenta, pana acum concurenta s-a facut asa: profitul e la privat si pierderea e la stat. Putem sa facem complementaritate si ceea ce statul, serviciul public nu face bine, sau nu are resursele necesare, merge in privat.
  • Ceea ce mi s-a propus si de catre dl Nicolaescu si dl Arafat, iar maine se prezinta in sedinta, este, repet, ca la medicii de familie si ambulatoriu se deconteaza tot, la asitenta de urgenta se deconteaza tot...
  • Da, sa nu mai dau o multime de bani pe interventii chirurgicale in zona privata. Este o clinica in Bucuresti care a primit mai multi bani in 2012 decat Maternitatea Giulesti, avand un numar mult mai mic de nasteri. Privatul se intelege intotdeauna mult mai bine cu CNAS decat publicul.
  • Daca faci concurenta intre privat si public, ajungi la ceea ce vedem in filmele americane, la urgenta te baga eventual in seama, dupa care mori acasa. Or, eu cred ca spitale private si medicina privata faci din bani privati, pentru ca ai asigurarea privata pe care poti sa o faci, iar dreptul la sanatate e un drept universal pe care daca-l discriminezi pe principiul cine are mai multi bani e o greseala cu care eu nu sunt de acord. 
  • Anul acesta, 3,5 miliarde de lei i-am pus in buget ca sa platim toate datoriile la medicamente ale spitalelor publice. Sigur, faci alt tip de management, le-am clasificat din nou, le-am dat la autoritati locale si in cele mai multe zone sa stiti ca le-au administrat mai bine decat la Bucuresti. Dar nu poti iei banii de la public si sa-i dai la privat. Da, la privat o sa arate frumos, dar n-or sa intre decat cei 3%, ca 97% n-au acces la spitalele private. Sigur ca aceia 3% scriu pe Facebook, au o influenta si in media, dar nu sunt de acord cu chestia asta si o sa sustin proiectul dlor Nicolaescu si Arafat, in forma aceasta nuantata.  

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat acum cateva zile ca prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private si astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10% mai mare.

Spitalele private din cele cateva judete in care functioneaza primesc intre 6 si 17% din sumele alocate prin fondul asigurarilor sociale de sanatate unitatilor sanitare puiblice, acestea din urma tratand cele mai complexe cazuri, a declarat, la randul sau, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat.