Ministerul Sanatatii recunoaste existenta unui conflict de interese in cazul medicilor care lucreaza, in paralel, in spitale de stat si in institutii private insa nu exista, in momentul de fata, nicio intentie de a interzice acest lucru, a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, miercuri seara, la TVR 1.

Raed Arafat invitat la "Prim Plan"Foto: Captura TVR1

"Recunoasterea acestui conflict de interese trebuia sa fie facuta si trebuia sa se zica public, chiar daca nu poate fi generalizat, difera de la loc la loc, dar trebuia recunoscuta", a afirmat Raed Arafat referindu-se la raportul pe care Ministerul Sanatatii l-a prezentat miercuri Guvernului in care se vorbeste despre existenta unui potential conflict de interese intre calitatea simultana de angajat in sistemul privat si in cel public a unui cadru medical.

Intrebat daca ministerul va lua masuri in aceasta directie, Raed Arafat a declarat: "Masuri, cum s-a zis astazi ca vom interzice medicilor sa lucreze in ambele locuri, nu. Acest lucru nu este in intentia ministerului. Nu l-am auzit nici pe dl ministru [Eugen Nicolaescu - n.red.] spunand asa ceva".

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a precizat ca "este posibil ca la un anumit moment sa iei anumite categorii pe problema deciziei, sa spui ca nu poti sa ai decizie manageriala intr-un spital public cand tu esti implicat si intr-un spital privat -iarasi, asta nu s-a zis ca se va face, dar va dau un exemplu-, dar nicio vorba despre masuri concrete de a sista si sa spunem medicilor ca nu pot lucra in ambele locuri".

"E un pas important sa se recunoasca [existenta unui conflict de interese - n.red.], dar reglementarea situatiei prin anumite masuri de control ca sa nu existe totusi practici de conflict de interese intre cele doua sectoare, acest lucru poate sa apara. Dar de a nu permite medicilor sa lucreze in ambele locuri, eu va spun ca nu este nico intentie, cum s-a vehiculat astazi", a subliniat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat ca o asemenea masura ar putea fi luata in contextul cresterii salariilor "pentru ca este o problema de venituri aici, si nu ai cum sa faci acest lucru in situatia actuala de venituri".