Presedintele PDL a discutat la Realitatea TV despre situatia locuintelor RA-APPS declarand ca este nevoie de o noua lege care sa stabileasca, cat mai restrictiv, numarul celor care au dreptul la locuinte de serviciu, iar restul acestor imobile din patrimoniul RA-APPS sa fie scoase la vanzare.

Principalele declaratii ale lui Vasile Blaga

  • Despre locuintele RA-APPS: Eu ma bucur ca domnul prim-ministru a aratat cine sta in aceste vile de protocol, dar, pe de alta, parte, domnia sa mareste numarul acestora. Si are nevoia de asta ca sa impace liniile din USL, mai infiinteaza un secretar de stat, doi. Au nevoie toti de locuinte de protocol. Solutia este una simpla, o noua lege si cred ca nimeni nu ar fi impotriva ei care sa stabileasca cat mai restrictiv cu putinta, dar totusi tinand cont de sesizarile statului, numarul si functiile celor care au dreptul la vile de protocol, de ce are nevoie un demnitar pentru a putea sta pe perioada mandatului la Bucuresti. Iar restul (restul imobilelor -n.red.) sa fie scoase la vanzare pentru a nu mai fi dorite de diversi oameni aflate vremelnic in functii. E si o boala, multi se gandesc la ele in speranta ca vor avea drept de preemptiune sa le cumpere.
  • Problema este faptul ca in aceste locuinte stau oameni care nu platesc chirii care nu de acum, nu de pe timpul guvernarii Boc, cel putin din 2007 va garantez ca sunt la pretul pietei daca stai pe termen de mai mult de trei luni de zile. In Guvernul Tariceanu s-au ridicat chiriile la nivelul pietei. Eu am beneficiat pe perioada mandatului meu de ministru de Interne in 2005, 2006 pana-n 2007, in aprilie, de locuinta de protocol. 
  • Eugen Tomac a fost pana acum 7 luni consilier prezidential. La domnul Nazare nu inteleg, nu mai este ministru. E si o boala, multi se gandesc la ele pentru ca se gandesc ca le vor putea cumpara. Nu-mi explic nici de ce e Cotabita aici.
  • Despre declaratiile premierului Ponta: Eu in seara asta critic neguvernarea domnului Ponta. Eu spuneam ca domnia sa a facut din minciuna politica de stat. Aseara, domnia sa spunea ca va trebui sa indrepte o enormitate facuta de Guvernul Boc, ca cei care lucreaza in preuniversitar, eductoii si invatatorii sa fie obligati sa-si urmeze cursurile superioare. E o Ordonanta de Urgenta semnata de Ponta si de doamna Andronescu in decembrie 2012.
  • Ponta spunea ca a deblocat POSDRU. Ce ne spune astazi doamna Campeanu de la Bruxelles: ca a mers la Bruxelles sa deblocheze POSDRU. Care sunt masurile de crestere pe care le ia guvernul Ponta? Care este deficitul bugetar pe care si-l propune?
  • Despre PDL si despre relatia cu Traian Basescu: Vreau sa va spun ca domnul presedinte Traian Basescu nu s-a implicat in conducerea partidului cel putin de cand stiu eu. Asta nu inseamna ca atunci cand s-a pus in discutie statul de drept. daca nu explicam masurile pe care le luam, vom castiga batalia cu criza, dar vom pierde credibilitatea. AM mai vorbit cu domnul Basescu, dar nu si probleme de partid.
  • Am avut discutii in permanenta cu UDMR, dar nu avem nicio intelegere cu dansii. Nu vad si nu vad cum am putea colabora cu PPDD in acest moment. asta nu inseamna ca nu vom putea punctual sa semnam impreuna motiuni simple sau de cenzura. Ar trebui depusa una chiar inainte de a se depune bugetul.
  • Despre reorganizarea teritoriala: Ramanem cu aceste 8 regiuni si pur si simplu le dam responsabilitati? Mai punem o palarie birocratica? Este o prioritate pentru Romania o reorganizare. Daca Romania ramane cu acelasi numar de unitati adminstrativ teritoriale incapabili sa-si plateasca din surse proprii salariile din adminsitratia publica. Noi am avut o majoritate foarte mica in Parlament.
  • Despre scandalurile de la MAI: Femeile conteaza in acest sistem, din 52.000 de politisti, sunt in jur de 8000 politiste. Orice ministru care generalizeaza greseste. Nu poti spune ca toti politistii sunt la fel. Poate ca unii oameni vor acum sa-si regleze conturile.
  • Nici pe departe nu exista discriminarea femeilor in sistemele militarizate. Doamnele au inceput sa vina mai multe in politie dupa 2005.
  • Sper sa nu fie utilizate astfel de situatii pentru reglari de conturi in sistemul politienesc. La Olt (n.red. despre scandalul politistei care isi acuza superiorul ca ar fi violat-o), ani de zile taci, sotul e certat cu legea, si dintr-o data te-au violat toti sefii din judet.

Guvernul a facut publica miercuri lista celor care detin locuinte de protocol si de serviciu de la Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS)pe care figureaza, printre altii, Ion Tiriac, Daniel Funeriu, Adrian Severin, Augustin Zegrean, Raed Arafat, Andrei Marga, Mircea Geoana, Gabriel Cotabita, Gelu Voican Voiculescu. Guvernul a prezentat si o lista cu persoanele fizice "care nu mai sunt indreptatite sa detina locuinta de serviciu", pe care figureaza fosti demnitari precum Samuel Calota (ANPC), Alexandru Nazare (fost ministru al Transporturilor), Ioan Pavelescu (AVAS) si doi fosti consilieri ministeriali, Daniel Povirnaru si Virgil Dumitru Orlandea.