Copresedintele USL, Crin Antonescu, a fost invitat vineri seara in studioul Realitatii TV. Liderul liberal spune ca se astepta ca presedintele Traian Basescu sa respinga propunerile Monei Pivniceru pentru sefia parchetelor.

"Constitutia ii permite presedintelui sa respinga propunerile ministrului, nu m-a surprins, nu m-a mirat, dar am rezerve in raport cu motivatia presedintelui, nu atat in ce priveste avizul negativ de la CSM, ci lipsa de transparenta invocata in maniera de selectie facuta de ministrul Justitiei", declara Antonescu care apreciaza ca presedintele Basescu a fost partinitor atunci cand ministrul Monica Macovei numea sefii parchetelor, iar acum nu mai e legal in cazul ministrului Pivniceru.

Declaratii Crin Antonescu:

  • Parca am avut mai multe realizari economice pana la intrarea in UE
  • Despre reforma clasei politice: O reforma de asemenea amploare nu poate fi facuta d eun singur om. Baronii au impus o legislatie incorecta
  • Despre legea privind imunitatea alesilor: PNL-ul nu e cu nimic implicat in aceasta chestiune. Discutia nu are rost acum decat pentru reglementarea unor chestiuni bugetare legate de cazare, deplasari etc.
  • "E o prostie sa iei o asemenea initiativa acum... Nu e bine ca oamenii sa-i perceapa pe parlamentari ca pe niste oameni care vor puteri si privilegii si mai mari sau ca Parlamentul se transforma intr-o parainstanta"
  • Despre relatia cu Traian Basescu: A ne organiza in panda lui Basescu in continuare, ceea ce se intampla cand eram in opozitie, ar fi o greseala. Tema noastra e ca avem un proiect pe care trebuie sa-l realizam si daca diversiunile lui Basescu ne ies in cale pe traseu, e coliziune, daca nu, nu.
  • Cele 7-8 luni de guvernare au aratat ca intentiile actualilor guvernanti sunt mult mai bune decat cele ale guvernantilor anteriori... cel putin nu au venit la furat.
  • Noi nu am facut promisiuni electorale in genul maririi pensiilor, salariilor... desi e clar ca ar fi nevoie de asa ceva.
  • Crin Antonescu sustine ca actualul guvern a aplicat si va aplica mai multe propuneri liberale. Guvernul a adoptat deja o masura liberala: mentinerea cotei unice si pe viitor a cotei de impozitare la 16%. Toate discutiile cu FMI se rezolvau foarte simplu, FMI spunea- hai sa ducem cota pana la 22% si am rezolvat problemele. A fost un efort, am avut un semn de corectitudine din partea PSD...
  • Despre regionalizare: Antonescu sustine ca cei care vor conduce aceste regiuni ar fi bine sa fie alesi prin vot direct de catre poulatie sau de catre consilierii judeteni, dar nu de catre partidul aflat la putere fiindca exista astfel riscul de a inlocui actualii baroni cu "8 superbaroni".
  • Am sentimentul ca Andrei Chiliman a vrut sa isi provoace excluderea

Ce modificari s-au facut la capitolul imunitatii parlamentare si cum s-ar putea transforma Parlamentul intr-un tribunal paralel

Draftul cu propunerile de modificare la legea statutului deputatilor si senatorilor prevede ca solicitarea procurorilor de retragerea a imunitatii in vederea retinerii, arestarii sau perchezitiei a deputatului ori a senatorului trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv care sa justifice masura solicitata.

De asemenea, cererea trebuie insotita de probele considerate relevante si puse la dispozitie de catre parchet, care stau la baza motivelor invocate (propunere de modificare a articolului 24 din legea statutului deputatilor si senatorilor).

Noutatea introdusa este exact aceasta selectie a probelor pe care procurorii trebuie sa o trimita Parlamentului, ceea ce transforma practic Parlamentul intr-un administrator de probe, adica un fel de tribunal paralel.