Intr-o Romanie ce se afla fata in fata cu criza economica, intr-o societate din ce in ce mai nostalgica dupa vremurile de altadata, Digi24 face un exercitiu de imaginatie si isi invita telespectatorii sa se intoarca in timp, sa-si aminteasca cum era traiul in Epoca de aur.

Vineri, 26 ianuarie, ziua in care nostalgicii inca mai aniverseaza nasterea lui Nicolae Ceausescu, "Jurnalul de seara", emisiune moderata de Cosmin Prelipceanu, difuzeaza, timp de o ora, filmul "Roumanie: Le désastre rouge". Filmul-reportaj, care poarta semnatura lui Josy Dubie, realizat in 1988, o are drept figura centrala pe Doina Cornea, care denunta "sistematizarea" si politica lui Ceausescu.

Productia readuce pe micul ecran imagini impresionante din perioada dictaturii lui Nicolae Ceausescu. "Mitul epocii de aur intervine si pentru ca oamenii uita si au tendinta naturala de a idealiza trecutul. Cum arata Romania cu un an inaintea caderii lui Ceausescu? Cum arata tara noastra in cea mai neagra epoca a comunismului salbatic? Isi mai aduce cineva aminte cum aratam, cum aratau orasele noastre, cum gandeau romanii din lagarul socialismului stiinttific? Efectul imaginilor este socant. Asupra mea, cel putin, imaginile pe care vrem sa le aratam vineri la televizor au avut un efect rascolitor", marturiseste Cosmin Prelipceanu.

Alaturi de Emil Hurezeanu, unul dintre protagonistii filmului "Roumanie: Le desastre rouge", Cosmin Prelipceanu le aminteste telespectatorilor Digi24, prin intermediul unor imagini document, cum arata Romania inainte de 1989.