Presedintele Societatii Academice din Romania (SAR), Alina Mungiu Pippidi, a vorbit la TVR1despre situatia politica din Romania: "Am auzit discursuri absurde, cu parlamentarul care este deasupra sanctiunilor si a legii. Nu-i adevarat, parlamentarul poate sa ia amenda de circulatie si poate sa fie sanctionat cand calca iarba. Va face o impresie catastrofala la Bruxelles".

Alina Mungiu PippidiFoto: Captura TVR1

Prof. Alina Mungiu a declarat ca singurul subiect "real" de dezbatut este ca puterea coabiteaza greu cu Traian Basescu. "Ca atare, cei de la guvernare vor sa scape mai repede de Traian Basescu. Asta este singurul lucru care, din perspectiva lor, este rational. A discuta despre oricare alte alegeri este irational".

Cat priveste propunerea de a organiza alegeri parlamentare mai repede, aruncata intre Presedintie si partidele aflate la Putere, presedintele SAR este de parere ca "pentru alegeri parlamentare n-o sa reusim sa schimbam Constitutia. Ce-o sa facem, ca sa schimbam legea referendumului, o sa fraudam din nou? Nu va fi deloc participare. (...) Este infantil sa-si imagineze cineva ca poti sa schimbi Constiutia in cateva saptamani sau chiar in cativa ani. Cand te duci cu 30 de pagini de modificari, lumea nu va iesi din case. De ce s-o schimbi cu un numar mai mic de oameni decat atunci cand ai adoptat-o, e imoral".

Despre noua imunitate pe care noii parlamentari si-au votat-o, Alina Mungiu a spus ca acest subiect nu trebuia deschis deloc si ca va face "o impresie catastrofala la Bruxelles":

"Am auzit discursuri absurde, cu parlamentarul care este deasupra sanctiunilor si a legii. Nu-i adevarat, parlamentarul poate sa ia amenda de circulatie si poate sa fie sanctionat cand calca iarba. Va face o impresie catastrofala la Bruxelles. Oamenii aia vor intreba: dar ce v-a trebuit sa modificati? A fost cineva din Parlament arestat impotriva procedurii?"